Utazás okosan

Ha nyár, akkor nyaralás. Persze nem csak a napsütésben utazunk, igen népszerűek az utóbbi években kora őszi utazások, amikor hazánkban már beköszönt a rossz idő, igen kellemes valamely déli országban meghosszabbítani a nyarat. Ahány utazni vágyó, annyi szokás, azonban van néhány alapelv, amit érdemes mindenkinek figyelembe venni.
 


Bár igazán trendi a random utazás, mégis nagyobb biztonsággal indulhatunk útnak, ha tisztában vagyunk úticélunkkal. A választás során érdemes mérlegelni a vágyainkat és a lehetőségeinket. A kettő metszetében lesz a valóság. Szállás keresésnél nézzük meg a hely értékeléseit, ma ez már nem okoz gondot, hiszen valamelyik internetes fórumon biztosan vannak vélemények. Ha kétségeink, vagy extra kérdéseink lennének, bátran hívjuk fel a kinézett szállást. Ezen kívül fontos figyelembe vennünk, ha többen utazunk, hogy kinek milyen elvárásai vannak a szállással kapcsolatban. Beszéljük meg azt is, hogy milyen szállás lenne a legmegfelelőbb minden utazónak, vessük össze az előnyöket és a hátrányokat. Van, aki inkább kifizetné a drágább, de kényelmesebb szállást, de lehet vannak, akik olcsóbb apartman mellett tennék le a voksukat, hogy az ezzel megspórolt összeg másra megmaradjon. Ha meg tudunk egyezni, elkerülhetőek az esetleges konfliktusok és mindenkinek nyugodt nyaralásban lesz része. 

Az utazás megtervezése közben távolság függvényében gondoljuk végig, hogy milyen járművel érdemes menni, majd vegyük számításba saját prioritásunk szerint a kényelmi és a költségvetési tényezőket. A Skyscanner oldalán például egyszerre összevethetjük egy utazásra több légitársaság ajánlatait is, így egyszerűen áttekinthetjük és dönthetünk a számunkra megmegfelelőbb mellett. Gondoljunk arra is, szükséges-e egyáltalán repülőre ülni, hiszen sokszor olcsóbban utazhatunk a közelebbi desztinációk területeire vonattal, busszal vagy akár autóval is. 

Pakoljunk minél praktikusabban, legyen nálunk minden fontos, de ne cipeljük feleslegesen semmit. A legfontosabbak, az iratok, repjegyek, helyi valuta legyenek kéznél, de biztonságos helyen. Praktikus lehet, ha felkészülünk a legrosszabbra és előre lefénymásoljuk, vagy beszkenneljük ezeket az iratokat, hogy akkor se legyen gond a hazajutással, ha elveszítenénk őket. Ne feledkezzünk meg útipatikánkról sem attól függően, hova utazunk, de fájdalomcsillapító, kötszer, sebfertőtlenítő, probiotikum is jó, ha mindig vannak nálunk, ha külföldre utazunk. Természetesen elengedhetetlen az is, hogy előre tájékozódjunk az adott országról, olyan kérdésekben, mint az esetleges védőoltások szükségessége és a helyi csapvíz fogyaszthatósága. Tartsuk észben azt is pakolás közben, hogy hiába utazunk meleg éghajlatra, az éjszakák így is meglepően hűvösek tudnak lenni, illetve, ha nem várt esőzés ér minket, könnyen megfázhatunk, ezért mindig pakoljunk be legalább egy pulóvert is a fürdőruha mellé, hogy ne érhessen minket ilyen kellemetlen meglepetés nyaralás közben. 

Ha előre tervezünk, akkor az ott tartózkodás is olcsóbb és praktikusabb. Például a helyi közlekedéssel kapcsolatban érdemes tudnunk, hogy a legtöbb városban a tömegközlekedéssel járunk a legjobban, a lényeg, hogy a menetrend szerinti szolgáltatást vegyünk igénybe. Sok helyen elérhető jegyvásárlásra alkalmas applikáció is, ezzel rengeteg időt és papírszemetet spórolhatunk meg, de a napijegy vagy több napos bérlet megvételével is könnyebb az utazgatás. Ha aktívak vagyunk, a city-bike is jó megoldás lehet, a legtöbb európai városban például megtalálhatók ezek a kölcsön biciklik.

A képen személy, kültéri, fiú, fű látható

Automatikusan generált leírás
 

Ezen kívül nézzünk utána előre, hogy milyen látványosságokat szeretnénk meglátogatni majd, hiszen rengeteg sorban állással töltött percet, órát meg lehet úszni, ha előre megvásároljuk a jegyet az ilyen látnivalókhoz. Hasonlóan jól járunk, ha előre kinézzük az éttermeket, ahol enni szeretnénk és asztalt foglalunk, hogy ne kelljen üres hassal másik éttermet keresni, ha a kiszemelt hely éppen tele van. 

Gondoskodjunk időben az utazáshoz szükséges biztosításokról, és ha kell útlevélről. Ne hagyjuk az utolsó percre ezeknek a beszerzését. Ha repülővel megyünk, indulás előtt még otthon ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e a járattal, a repülőtársaság oldalán nyomon tudjuk követni.

Következő cikkünk:
Utazás pakolási lista