Utazás pakolási lista

Hogy ne legyen stresszes a nyaralásra való készülődés, okos döntés egy jól átgondolt listát készíteni a teendőkről és arról, hogy mit kell a bőröndünkbe tenni. Egy jól összeállított lista akár örökre a segítségünkre lehet, hiszen az utazások előtt legfeljebb aktualizálni kell, az alap pakolni valók maradnak.

pakolasi-lista-(1).jpeg

Elengedhetetlen kellékei az utazásnak a személyes okmányok: személyigazolvány, és TAJ kártya nélkül tilos útnak indulni. Illetve ellenőrizzük, hogy az úti cél eléréséhez szükséges-e útlevél, ha igen, azt se felejtsük otthon. Ha autót fogunk bérelni, akkor a jogosítvány se maradjon el, repülőút esetén pedig a repülőjegy is jó, ha nálunk van. Tartsuk szem előtt azt is, hogy ne vigyük magunkkal mindig az összes pénzünket, illetve csak a legszükségesebb okmányainkat tartsuk magunknál. Sőt, a biztonság kedvéért utazás előtt készítsünk másolatot okmányainkról, és azt tartsuk mindig biztonságos helyen, például a hotelszobában, vagy széfben.

A papírokon túl kihagyhatatlanok a gyógyszerek, tegyük be az állandóan szedett orvosságokat, amelyeket rendszeresen szükséges bevennünk. Talán az egyik legjellemzőbb és legkellemetlenebb probléma, ami elronthatja a kedvünket, a fejfájás. A repülés során jelentkező nyomáskülönbség, vagy a desztináció extrém hőmérséklete például okozhat fejfájást, ezért mindig legyen nálunk fejfájáscsillapító vészhelyzet esetére. 

Akár gyermekkel utazunk, akár nem, bármikor történhetnek apróbb balesetek, mint egy felhorzsolt térd, vagy egy kagylóhéjon elvágott láb. Erre az esetre előnyös, ha mindig van nálunk sebfertőtlenítő, folyékony vagy por formában, hogy elkerüljük az elfertőződést. Ide tartoznak a különböző rovarcsípések és a napégés is, amelyekre mindig nagy az esély, ha nyáron utazunk. Ne felejtsük tehát otthon a naptejet és a napégés, illetve rovarcsípés kezelésére szolgáló krémeket sem! Sokan küzdenek hányingerrel, ha repülésről van szó, ezért jó, ha mindig van kéznél B6 vitamin, amely megnyugtatja az émelygő gyomrot. Ezen kívül más kockázatoknak is kitesszük a gyomrunkat nyaralás közben, mint például az ivóvíz és a helyi ételek fogyasztása, erre érdemes felkészülni probiotikummal és a biztonság kedvéért legyen nálunk hasfogó hatású készítmény is. 

Modern világunkban ma már nélkülözhetetlen, hogy gondoskodjunk az elektromos eszközök töltéséről, tehát a különféle töltők se maradjanak ki a csomagból. Nézzünk utána előre, van-e hajszárító a szálláshelyen, nehogy duplán csomagoljunk. Céltól, időjárástól és az ott töltött időtől függően csomagoljunk megfelelő mennyiségű váltás ruhát, esetleg túra felszerelést, és a tisztálkodó szerekről se feledkezzünk meg. 

Érdekesség, amelyről sokan nem hallottak, pedig rengeteg időt és helyet lehet megspórolni vele: a 15-1500 szabály. Azok a „talán szükségem lesz rá” tárgyak, amelyeket 15 percen belül nagyjából 1500 Ft alatt be tudunk szerezni az utazás alatt, nem érik meg, hogy bekerüljenek a bőröndbe. Érdemes ezen elgondolkodni a pakolás során!

Persze a jól megpakolt bőrönd még nem egyenlő a jól megszervezett utazással! Érdemes utazási tervet is készíteni utazás előtt, amellyel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket nyaralás során. Ha kicsit tudatosabban szeretnénk nekiindulni a nyaralásnak, nem árt előre felírni magunknak néhány dolgot. Először is végezzünk el egy egyszerűbb becslést, amelyben összeírjuk, nagyjából mire mennyit fogunk költeni az utazás során. Ide tartozik az utazás, a szállás, étkezés és a különböző előre lefoglalt, vagy helyszínen meglátogatni kívánt programok költségei és természetesen a minden egyébre szánt költőpénz is. Ezáltal kapunk egy olyan összeget, amellyel nagyjából tudunk számolni az utazás során és nem fog minket meglepetés érni. 

Jegyezzük fel a fontos címeket és azt, hogy hogyan lehet eljutni ezekre a helyekre, hogy mindig tudjuk, hova tartunk és ne kelljen a közlekedési információk böngészésével értékes perceket elvesztegetnünk. Ajánlott utánanézni, hogy van-e az országnak jegyapplikációja, vagy feltöltőkártya jellegű bérlete, amellyel időt, pénzt spórolhatunk és még kevesebb szemetet hozunk létre, hiszen nem kell az egy alkalmas jegyeket eldobni használat után. 

Érdemes továbbá napi szinten megtervezni a programokat, hogy ne menjen el az idő lézengéssel és válogatással, de írjunk listát más látványosságokról is, amelyeket meglátogathatunk, ha esetleg meggondolnánk magunkat. Ne feledkezzünk meg a pontos cím, nyitva tartás, és a jegyárak feljegyzéséről sem, hogy mindig kéznél legyenek ezek az információk és ezek alapján tudjunk magabiztosan és felkészülten elindulni!

Érdemes gondolni arra is, hogy ha esetleg internetkapcsolatunk cserben hagyna minket, legyenek meg ezek az információk offline formában is, amely mindig nálunk van, ha szükség lenne rá. akadnak olyan applikációk, amelyek offline is működőképesek. Ilyen nagyon hasznos alkalmazás például a Google MyMaps, ahol saját térképet hozhatunk létre, amelyen előre megjelölhetjük a meglátogatni kívánt helyszíneket. Azon kívül, hogy offline is működik, előnye, hogy a térkép megosztható másokkal és egyedi jelöléssel tehetjük könnyebbé a helyszínek megkülönböztetését.

A listáról ne maradjon le a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása!

Következő cikkünk:
Utazás repülővel