Utazás üdülőhajóval

Az óceánjárók olyan hajók, amelyek utasokat szállítanak a kontinensek között. Ezek a létesítmények az utasok mellett gyakran postát, autókat és kevés rakományt is szállítottak, illetve háború idején gyakran csapatszállító hajóvá és kórházhajóvá alakították át őket a méretük miatt. Az üdülőhajótól (cruise ship) annyiban különbözik, hogy az üdülőhajó elsősorban az utazás élményét és a szórakoztatást helyezi előtérbe, az óceánjáró célja viszont az, hogy az utast egyik helyről a másikra szállítsa el. Az első, Európa és az Amerikai Egyesült Államok között menetrend szerint közlekedő óceánjárója a Cunard Line hajózási társaság RMS Britannia nevű hajója volt, amit 1840-ben építettek. A leghíresebb óceánjáró minden bizonnyal a Titanic volt. A légi utasszállítás gyors elterjedése után már nem volt szükség az „úszó óriásokra", ezért azokat lassan felváltották az üdülőhajók. Az RMS Queen Elizabeth 2 2008-as eladása óta az RMS Queen Mary 2 a világ egyetlen működő óceánjárója. A híres óceánjárók többnyire angol, amerikai vagy német tulajdonban voltak.

A képen víz, égbolt, kültéri, csónak látható

Automatikusan generált leírás

Az üdülőhajó olyan hajótípus, melyet világszerte használnak utasok szállítására. Az üdülőhajó célja elsősorban nem a transzportálás, hanem a szórakoztatás és a különböző látványosságok bemutatása. Egy rövidebb utazás általában 2-3, míg egy hosszabb akár 20 éjszaka is lehet. 2011-ben a világ üdülőhajói több mint 19 millió utast szállítottak, ez több mint 29,4 milliárd dollárnyi bevételt jelent. Számos szolgáltatást nyújtanak az üdülőhajók, az ember úgy érezheti magát, mintha egy úszó „városon” töltené az idejét. Az első üdülőhajó az 1900-ban épített német Prinzessin Victoria Luise hajó volt. Egyre népszerűbbek a hajós utak a magyarok körében is. Nem véletlen: talán ez az egyik legolcsóbb utazási forma, ha több országot szeretnénk egyetlen út alkalmával megismerni és felfedezni. Olyan több emeletes, hatalmas tengerjárókon utazhatunk, melyeken saját kabinban lakhatunk, miközben különböző városokba hajózunk át. Ezeken a 10-20 emeletes monstrumokon egész városokat rendeznek be a fedélzeten nagyszerű szolgáltatásokkal: éttermekkel, boltokkal, kaszinóval, fitneszteremmel, mozival, színházzal és medencékkel. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány elképesztő szépségű hajóútvonalat a nagyvilágból.

A mexikói riviéra és Los Angeles

A Princess Cruises hajótársaság Ruby Princess nevű hajója mesés utat jár be. Mexikó Csendes-óceáni partvidéke mellett elhaladva színes és hangulatos gyarmati városkákat tekinthetünk meg. A hajóút során végiglátogatott legendás nyaralóhelyek, a festői agave- és kávéültetvények, a finom mexikói ételek és a mariachik fülbemászó dallamai életre szóló élményekkel gazdagítanak. A mexikói riviérát bebarangoló hajóutat a pezsgő Los Angeles nagyvárosába tett látogatás teszi igazán különlegessé.

Alaszka

A Princess Cruises hajótársaság Crown Princess nevű hajója Alaszka egyedülálló szépségét mutatja be, mellyel egy életre szóló kalandra invitál. Juneau szárazföldről „megközelíthetetlen” városa, a hosszúszárnyú bálnák látványa a Stephen’s Passage-on áthaladva, a híres White Pass festői vasútvonala és a Glacier öböl érintetlen szépsége mind csak egy apró szelete az alaszkai hajóútnak, melyet természettudós és indián mesemondó előadása tesz még színesebbé. Alaszka csak arra vár, hogy felfedezzék!

Hawaii

A Carnival Cruise Line hajótársaság Carnival Miracle hajója varázslatos útvonalon halad át. A Hawaii-szigeteket nem véletlenül nevezik a földi paradicsomnak, hiszen pompás színekben tündöklő korallzátonyok, gyönyörű, pálmafák szegélyezte tengerpartok, képeslapra kívánkozó vízesések és drámai vulkánokat kínál látogatóinak. A hajóút során az utasok valóban mesevilágban érezhetik magukat. A Los Angelesből induló út Hawaii legszebb szigeteinek felfedezésre mellett a mexikói Ensenadába is ellátogat.

Európa

Természetesen nem feltétlenül kell ennyire messze mennünk, ha egy tengeri hajóút alkalmával szeretnénk kipihenni magunkat. Európa vizei is csodálatos élményeket rejtenek. A kontinens fő kikötővárosa Amszterdam, Barcelona, Civitavecchia (Róma), Hamburg, Kiel, Koppenhága, La Spezia, Savona, Trieszt, Velence és Warnemünde.

Kétségtelen, hogy a tengeri hajóutak az egyik legjobb ár-érték arányú utazási formát képviselik napjainkban. Egy hajóút során költözködés nélkül, valóban egy luxus szálloda kényelmében, akár 6-8 különböző várost, szigetet, több országot is megismerhet az utazó. A hajók szórakoztató szolgáltatásai (medencék, sportlehetőségek, színes programok, gyerekfoglalkozások, esti műsorok stb.) pedig a legjobb klubhotelekével vetekszenek. Ezek alapján biztos, hogy megéri a hajóutat választani! A hajók különböző fedélzetein lehetőség van csendesebb elvonulásra is, akár egy könyvvel az óceán, tenger hangjai mellett, akár a wellness-részleg nyugalmában. A hajótársaságok erre is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a pihenést és meghitt romantikát kereső utasok is megtalálják számításaikat. Fontos tény, hogy a legtöbb hajó olyan nagy és stabil, hogy alig érezni rajta azt, hogy a vízen halad. A csúcstechnológiával megépített hajók rendkívül szigorú szabályrendszerrel működnek utasaik és a személyzet tagjainak biztonsága védelmében. A hajózás manapság az egyik legbiztonságosabb utazási forma.

forrás: https://www.otptravel.hu/inspiraciok/7-kihagyhatatlan-hajout-tavoli-vizeken 

 

Utazásaink során csodálatos és felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk. Éppen ezért ne felejtsük el megkötni a maximális kényelmet nyújtó utasbiztosításunkat!

Következő cikkünk:

A legszebb vízesések a világon