Utazási trendek 2023-ban

Hogyan és hová fogunk utazni 2023-ban? A különböző felmérések, kutatások elég vegyes képet adnak az idei utazási trendekről. Ez a covid-helyzet enyhülése és a kezdődő gazdasági/energiaválság együttes hatásának köszönhető. A két esemény ugyanis ellentétes tendenciákat indított el. A bezártság után egyre több helyre lehet szabadon utazni, a belföldi nyaralások után sokan mennének idén már külföldre. Az egyre erősödő válság azonban csökkenti a megtakarítások értékét, kevésbé ösztönöz felelőtlen költekezésre.

Utazasi-trendek-2023-ban-(1).jpeg

Nem mondunk le a nyaralásról

A felmérések szerint azonban a helyzettől függetlenül az emberek többségének fontos, hogy költsön a nyaralásra, pihenjen, töltődjön. Ennek köszönhetően gyakoriak lesznek olyan spórolási praktikák, mint például az előre lefoglalt szállások, vagy a főszezonon kívüli utazások.

Nem csak a pénzügyi öntudatunk növekszik. A környezettudatos szemlélet elterjedése miatt népszerűek lesznek a fenntartható utazási módok, például a vonatozás. Egyre többen tartják szem előtt az egészségüket, ennek köszönhetően sokan fognak részt venni valamilyen mentális, vagy spirituális feltöltődést középpontba helyező utazáson.

Minél messzebb a civilizációtól

Az elmúlt időszaknak egy másik nagy hatása is megfigyelhető. A hibrid- és a távmunka elterjedésével gyakori volt az otthon, vagy akár az üdülés során történő munkavégzés. A technológia folyamatosan velünk volt, sokaknál felborult a munka, magánélet egyensúlya. Valószínűleg ennek köszönhetően sokan arra vágynak, hogy lekapcsolódjanak a civilizációról, akár napokra teljes nomád életmódot vállalva.

Összességében a szabadság és az utazás vágya tűnik erősebbnek. Egyes utazási irodák arra készülnek, hogy idén nem is lesznek last minute jegyek. Emiatt mindenképpen érdemes előre megtervezni az utazást, lefoglalni a szállást. Ha szeretnéd elkerülni a turisták tömegét, akkor nem biztos, hogy elegendő a elő- vagy utószezonra időzíteni a nyaralást, mivel ez is rendkívül népszerű lett. Jó megoldás lehet viszont kevésbé frekventált helyek felkeresése, vagy a szállásfoglalásnál a különálló apartmanok, kisházak előnybe részesítése. Ezek nagyban hozzájárulhatnak a nyaralás nyugalmához, bármilyen időszakban.

A nyaralás elengedhetetlen kelléke az utasbiztosítás, biztonságot ad, ezzel segítve a nyugalmas pihenést, feltöltődést.

Következő cikkünk:
Tippek az álomnyaralás megtervezéséhez