Utazási védőoltások

Mielőtt nekivágunk az utazásnak mindenképpen tájékozódni kell az ottani és az utazás várható körülményeiről. Az általános tudnivalók mellett – főként, ha egzotikus utazásra készülünk – fontos tisztában lenni azzal, hogy szükséges-e bármilyen védőoltás az adott területen. Nézzünk pontosan utána, mert a szabályozások országon belül, régiónként is eltérhetnek. Érdemes az indulás előtt legalább két hónappal tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen oltásokra lesz szükség, mert egyes oltóanyagoknál hosszabb idő is lehet a védettség megszerzése, nem érdemes emiatt kockáztatni az utazást.
 

vedooltas-(1).jpeg

Oltások, amelyekre leggyakrabban van szükség:

  • Hepatitis-A: a fertőző májgyulladás az egyik leggyakoribb betegség, melyet elkaphatunk utazás során. Szennyezett ételen, vízen és fertőzött személy révén terjedhet.

  • Hepatitis-B: járványosan fordul elő főként Afrikában, Dél-Amerika területein, Csendes Óceániai szigetvilágban, Kelet-Európában, Dél-Kelet Ázsiában és Kínában.

  • Sárgaláz: ugyan ritka a turisták között, de ha ismeretesen sárgalázzal fertőzött vagy endémiás területre utazunk, akkor mindenképpen szükséges az oltás.

  • Tífusz: súlyos megbetegedés, mely főként Indiában, Peruban, Észak- és Nyugat Afrikában van jelen.

Szinte minden trópusi országba javasolt diftéria-tetanus (pertussis / poliomyelitis) és agyhártyagyulladás elleni oltással készülni.

A védőoltások beadatása mellett a megfelelő családi és csoportos utasbiztosítás kiválasztása is fontos!

Következő cikkünk:
Utazásra nem javasolt országok