Utazz Indiába!

India csábító utazási célpont lehet. Sokan pedig szívesen járnak vissza az első látogatás után, Magyarországról is egyre több társaság szervez rendszeres túrákat indiába. Nem véletlen, a világ egyik legnépesebb országa számos látnivalóval kecsegtet, a teljesen eltérő kultúra miatt azonban érdemes egy pár dolgot szem előtt tartani.

Utazz-Indiaba-(1).jpeg

Kultúra

India több évezredes hagyománnyal rendelkezik. Kultúrája rendkívül színes, összesen több mint 1500 nyelvet beszélnek, de hivatalos nyelvből is van 16, ami regionálisan még nagyjából 20 másikkal egészül ki. Közlekedése főként a nagyvárosokban elég kaotikus, viszonylag jól kiépített közút hálózatán autók, kerékpárok, motorok, mopedek, riksák és buszok egyszerre próbálnak meg A-ból B-be jutni, az európai ember számára felfoghatatlan rendszerben. Ezek miatt akkor járunk a legjobban, ha egy szervezett túra keretein belül, esetleg korábbi utazási tapasztalattal rendelkező ismerőssel vágunk neki az útnak.

Cipő

Sokakban fel sem merül, hogy a lábbeli mennyire fontos az utazás során. Azonban a gyakorlottabb utazók már tudják, hogy az egész napos barangolás, városnézés nagyon megterhelő tud lenni a nem megfelelő cipőben. Azonban India ezen a téren is különleges. Mivel szinte mindenhol le kell venni a cipőt – hindu, buddhista, muszlim, dzsaina, szikh templomokban egyaránt – ezért érdemes papucsban, szandálban gondolkodni. Ezekből se a legújabb, drága darabokat vigyük, mert akár a majmok, akár az emberek (főként a látványosan új, márkás darabok esetében) lenyúlhatják őket. Az sem megoldás, ha a hátizsákba tesszük, mert a cipőt ebben a formában is tilos bevinni a valláshoz kapcsolódó épületekbe és sok helyen ellenőrzik is a táskát.

Felkészülés

Az utazás előtt érdemes felkeresni egy orvost a megfelelő védőoltások tekintetében, főként mivel az ajánlott oltások személyenként eltérőek lehetnek. Ami viszont biztos, hogy érdemes egy komolyabb immunerősítő kúrával készülni. A nyers összetevőkben, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend segít felkészülni az indiai gasztronómia és az életmód által jelentett változásokra.

Indiai utazás során is elengedhetetlen a megfelelő utasbiztosítás kötés. Sőt, minél messzebbre, egzotikusabb helyre megy az ember annál fontosabb, hogy védve legyen a váratlan események ellen.

Következő cikkünk: Gasztrotúra Japánban