Útlevél igénylésének menete

Az Eu-n belül elegendő a személyi igazolvány, azonban az Unión kívüli utazáshoz már útlevélre van szükségünk. Ez nem egy ördöngös feladat, azonban fontos, hogy előre tervezzünk vele, mert az ügyintézés közel három hetet is igénybe vehet.

retro-utlevel-(1).jpeg

Az igénylés menete

Az útlevél igénylése nem olyan bonyolult feladat, mint az elsőre látszik. Amennyiben normál, 20 napos ügyintézéssel kérjük, úgy bármely kormányablakban igényelhető. Ebben az esetben a 20 nap a maximális idő, ami alatt elkészül az okmány, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy 8-10 nap alatt készen van.

Ha biztosan tartani szeretnénk a rövidebb időt, akkor érdemes személyes átvételt kérni, így megspórolhatjuk a kiküldés idejét. Az okmány elkészítésének határideje a kérelmezés másnapjától kerül számolásra.

Gyorsított eljárás

Azonban, ha sürgősen szükségünk van az útlevélre, akkor kérhetjük soron kívüli eljárással 7 vagy 3 napos, esetleg 24 órán belül. Természetesen ezekben az esetekben feláras illetékbélyeg szükséges, ami azt jelenti, hogy a normál 7500 forintos díj helyett, 19 000, 29 000, vagy 39 000 forintba fog kerülni az új okmány. A 7, illetve 3 napos határidővel való készítés bármely okmányirodában kezdeményezhető, azonban az elkészült útlevél kizárólag a Központi Okmányirodában (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112.) vehető át, 24 órán belüli kérelem esetén pedig a teljes menet a központi irodában zajlik, tehát kérelmeznünk is ott kell.

Útlevél igényléséhez szükséges iratok

Bármely magyar állampolgár, aki nincsen letartóztatásban, nem áll bűnügyi felügyelet alatt, vagy bármilyen egyéb módon a hatóság nem akadályozta a külföldre jutását kérelmezhet útlevelet.

Ehhez a nagykorú személyeknek a következő iratokra van szüksége:

  • személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes, vagy magyar hatóság által kiállított és egy éven belül lejárt, fényképes igazolvány
  • lakcímkártya
  • ha kérelmező ezekkel nem rendelkezik, vagy a bemutatott okmányok adatai nem felelnek meg a nyilvántartásban lévő adatokkal, akkor születési anyakönyvi kivonat, vagy házassági anyakönyvi kivonat szükséges
  • illetve, ha van még érvényes útlevele, akkor azt is be kell mutatni. Amennyiben ezt nem tudja a kérelmező felmutatni, úgy nyilatkoznia kell annak elvesztéséről, megsemmisüléséről

Kiskorú kérelmezők esetén a szülők személyazonosításra alkalmas okmányát is fel kell mutatni. Illetve alap esetben mind a két szülőnek jelen kell lennie az okmány kérelmezésénél.

Az utazáshoz fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása is!

Következő cikkünk:
Hurghada időjárása