Útlevél igénylésének menete

Az útlevél igénylése nem olyan bonyolult feladat, mint az elsőre látszik. Amennyiben normál, 20 napos ügyintézéssel kérjük, úgy bármely kormányablakban igényelhető. Ebben az esetben a 20 nap a maximális idő, ami alatt elkészül az okmány, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy 8-10 nap alatt készen van.
 

retro-utlevel-(1).jpeg


Ha biztosan tartani szeretnénk a rövidebb időt, akkor érdemes személyes átvételt kérni, így megspórolhatjuk a kiküldés idejét. Az okmány elkészítésének határideje a kérelmezés másnapjától kerül számolásra. Azonban, ha sürgősen szükségünk van az útlevélre, akkor kérhetjük soron kívüli eljárással 7 vagy 3 napos, esetleg 24 órán belül. Természetesen ezekben az esetekben feláras illetékbélyeg szükséges, ami azt jelenti, hogy a normál 7500 forintos díj helyett, 19 000, 29 000, vagy 39 000 forintba fog kerülni az új okmány. A 7, illetve 3 napos határidővel való készítés bármely okmányirodában kezdeményezhető, azonban az elkészült útlevél kizárólag a Központi Okmányirodában (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112.) vehető át, 24 órán belüli kérelem esetén pedig a teljes menet a központi irodában zajlik, tehát kérelmeznünk is ott kell.

A kérelmezéskor fontos, hogy nálunk legyen a személyigazolványunk, lakcímkártyánk, és ha van előző még érvényes útlevél, akkor azt is be kell mutatni.

Az utazáshoz fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása is!

Következő cikkünk:
Hurghada időjárása