Vale de Lua, a brazil Holdvölgy

Brazília az ötödik legnagyobb ország a világon. A rendkívül nagy területet felölelő dél-amerikai állam számos természeti és kulturális látnivalót rejteget. Fehér homokos strandok, trópusi szigetek, pezsgő nagyvárosok és persze az Amazonas érintetlen, vad területei, ahol a helyi törzsek teljesen elszigetelten élnek. Cikkünkben elhoztuk az egyedülálló Vale da Lua természeti jelenséget mutatjuk be.

A Vale da Lua a Rio Dos Couros nevű folyó medrének része a Chapada dos Veadeiros Nemzeti Parkban, amely Goias állam északkeleti részében található. A Vale da Lua egy csodálatos, ősi hely, ahol a természet által létrehozott vízi parkok, medencék és vízesések lelhetőek fel. A folyók és az ősi lávafolyások által alkotott sziklák miatt a Hold völgyének is hívják. 

A Chapada dos Veadeiros fennsík becsült kora 1,8 milliárd év. Az utolsó érintetlen trópusi szavannák egyike, melyen a WWF jelentése szerint Brazília növény- és állatfajainak egyharmada megtalálható. A cerradónak nevezett területeknek csupán 30%-a élte túl az emberi pusztítást.

A park területén olyan növény- és állatvilág, valamint élőhelyek találhatóak, amelyek a cerrado szavannát jellemzik, amely egyike a világ legöregebb és legváltozatosabb trópusi ökoszisztémáinak. Évezredek alatt több faj számára szolgált menedékként az éghajlatváltozás időszakai alatt. Kőzetformációi egyike a legöregebbeknek a bolygón, kvarc előbukkanó kristályokkal. Ezeket a köveket Japánban és Angliában az iparban használják, de napjainkban a természetgyógyászatban is keresett lett.

A vidék erdeiben az orchideák több mint 25 faja lelhető fel. A park legnagyobb folyója a Rio Preto, a Tocantins folyó egyik mellékfolyója. A Rio Preto igen gazdag vízesésekben, a Rio Preto-vízesés 120 m magas. A kanyonok szintén gyönyörűek, falaik kb. 40 méter magasak, és völgyek közel 300 méter hosszúak. A park állatvilágában sok a kihalással veszélyeztetett faj, ilyen a pampaszarvas, lápi szarvas, sörényes farkas, jaguár, nandu, vöröslábú kígyászdaru, tapeti, óriástatu, vízidisznó, dél-amerikai tapír, lajhár, tukán, hollókeselyű és a királykeselyű.

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: Fantasy Canyon, USA