Várna, a legkozmopolitább bolgár város

Bulgária harmadik legnagyobb városa, Várna, a csodás Fekete-tenger partján helyezkedik el, és az egyik legfontosabb és legnépszerűbb turisztikai célpont az országban - kereskedelmi és kulturális jelentőségéről nem is beszélve. Legfőbb látványosságának számít az Ortodox Katedrális, a Várnai Régészeti Múzeum, a Tengerparti Park, a Tengerészeti Múzeum, a római fürdők és az Euxinográd palota is, de nem szabad megfeledkezni a Várna delfinárumról sem, amely nem csak varázslatos lakóiról ismeretes, de egyben a Balkán térség legszebb közparkjaként tartják számon. Várna utazás szempontjából kiváló választás, hiszen nem csak közel van hozzánk, de mindent magába foglal: kulturális, történelmi látványosságokat, finom ételeket, szórakozást és tengerparti kikapcsolódást is.

Várna tengerpartja majd 20 kilométer hosszú. Puha fehér homokkal és tiszta, mélykék vízzel ideális strandterület minden ideutazó számára. Ha nem szeretnénk egész nap a parton sütkérezni és fürdeni, akkor innen könnyen elkirándulhatunk a közeli városba, Balcsikba, ami régen román királyok saját üdülőhelyeként üzemelt, így érdekes történelmi helyszín. Várnát egyébként rendkívül vendégszerető városként él a köztudatban és rengeteg szórakozási lehetőséget biztosít a turistáknak. Például mindig megkósolhatunk nemzetközi és bolgár kulináris különlegességeket a megannyi étterem valamelyikében, de az éjszakai élet is említésre méltó, ahol minden korosztály megtalálja a magának való szórakozási formát. Ezek mellett több történelmi jelentőséggel bír ez a váris, ám számunkra talán mégis a legjelentőségteljesebb a település határában álló várnai csata emlékparkja, ahol I. Ulászló magyar király sírja található.

Várna időjárása júniustól szeptemberig tengerparti üdülésre tökéletes helyszínt biztosít, ilyenkor kellemes, nyári meleg hőmérsékletre és sok napsütéses órára számíthatunk. A nyári időszakban a tenger vize általában 25 fok körüli hőmérsékletre melegszik fel, így mindig kellemes a benne való megmártózás. A legtöbb csapadékra késő ősszel és a hűvös, téli hónapokban lehet számítani, tehát Várna nem alkalmas nyaralásra ebben az időszakban. A terület évi átlaghőmérséklete 15 fok körüli, amelyet az óceáni éghajlati hatások befolyásolnak. Ez azonban ne riasszon el senkit, az üdülési szezonban mindig szuper nyári időjárás várja a látogatókat! 

Indulás előtt azonban ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról, hogy biztonságban és felhőtlenül teljen a várnai nyaralás! 

Következő cikkünk:
Velence, a szerelmesek városa