Városnézés Dél-Olaszországban

A városnézés nem mindenkinek hangzik elsőre túl izgalmas programnak. Azonban a nyár nem csak a strandolásról szól, a legtöbb ország tele van szebbnél szebb városokkal. Dél-Olaszország pont egy olyan régió, ahol egymást érik az apró, de annál gazdagabb történelemmel rendelkező településekkel. Érdemes úgy tervezni az utazást, hogy egymás után több gyöngyszemet látogassunk meg.

Matera,-naplemente-(2).jpeg

Matera

Budapestről közvetlenül tudunk Bariba repülni, ráadásul ez nem is feltétlen egy drága út, mivel fapados légitársaságok is indítanak közvetlen járatot. Baritól dél-nyugat felé haladva az első gyöngyszem Matera. Ez a város sokak számára ismeretlen, azonban annál szebb.  A város a Murgia-hegység egyik oldalában fekszik, és lenyűgöző látványt nyújt az alatta elterülő völgyre. A Sassi di Matera barlanglakásai régészeti leletek szerint 9000 évnél is idősebbek, és több mint 15000 van belőlük. Ezek az építmények az okai annak is, hogy a város 1993 óta az UNESCO világörökség része. Az őskori barlanglakások mellett számos gyönyörű barokk templom és székesegyház is. A város fontos az olasz gasztronómia szempontjából is, a tarhonya, a pane di Matera is a peperoni cruschi is innen származik.

Alberobello

Materától keletre található Alberobello. A turisták által is gyakran látogatott város népszerűsége nem véletlen. A környéken itt található a legtöbb trulli ház egy helyen. Ezek az építmények fehér meszet, illetve kőzetet használnak a falakhoz, és általában ikonikus tetővel rendelkeznek. A trulli házak kialakítása hagyományosan arra szolgált, hogy elkerüljék az adófizetést, mivel ezek a házak "ideiglenes" szerkezetnek számítottak, így nem kellett utánuk adót fizetni.

Lecce

Lecce egészen délen, a csizma sarkában található. Gyönyörű barokk stílusú város. A városközpontja tele van csodálatos épületekkel. Az egyik leglátványosabb, a székesegyház a Piazza del Duomo nevű téren található. A Piazza Sant'Oronzo nevű téren pedig antik római amfiteátrum romjai láthatóak. Lecce híres a gasztronómiájáról is. Az egyik legnépszerűbb étel a Puglia régióban az "orecchiette" nevű tészta, amelyet gyakran parajjal és kolbásszal készítenek. Emellett a környék borai is nagyon népszerűek, a két legismertebb típus a primitivo és a negroamaro.

Ez a felsorolás messze nem teljes körű. A Dél-Olaszországi régió tömve van további, apró városokkal. Ráadásul ez a terület már elég délen van ahhoz, hogy akár egy téli kiruccanás szervezésénél is számoljunk vele.

Fontos, hogy a nyugodt városnézés érdekében, az utazás előtt ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni.

Következő cikkünk:
Különleges ételek a nyaralás alatt