Velence, a szerelmesek városa

Velence városa Olaszországban, az észak-olaszországi Veneto régióban található, amely az egykori Velencei Köztársaság és a Velencei patriarkátus székhelye. Az Adriai-tenger északi részén lévő mocsaras Velencei-lagúnában, 118 kisebb-nagyobb szigeten fekszik, két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között. A csodaszép várost sokszor illetik az „Adria királynője”, a „víz városa” és a „fény városa” jelzőkkel. A helyi, romantikus miliő szerelmespárok sokaságát csábítja ide.

A képen szöveg, épület, víz, csónak látható

Automatikusan generált leírás

A szigetvilág valamivel több mint 7 km2-re terjed ki. A „comune” területe azonban ennél sokkal nagyobb, magába foglalja Burano, Murano, Torcello szigeteit a lagúna belsejében – sok apróbb szigettel együtt –, illetve Lidót és Pellestrinát a nyílt tenger felé. Közigazgatásilag részét képezi a szárazföldön fekvő Asseggiano, Carpenedo, Chirignano, Dese, Favaro, Malcontenta, Marghera, Mestre, Tessera, Trivignano és Zelarino települése.

A városban egyaránt fellelhetőek a mór, a bizánci, a gótikus, a reneszánsz, a manierista és a barokk építészet emlékei; melyek szerves egységet képezve alakították ki Velence ma ismert képét. Velence hajdani és mai központja is a Szent Márk tér (Piazza San Marco) a székesegyházzal, a hozzá tenger felé kapcsolódó Piazzettával (Terecske). Innen két nagyobb csatornán, a Canal Grande és a Giudecca csatornáján vaporettókon is bejárható a város.

A páratlan város híres az évente megrendezett télbúcsúztató rendezvénysorozatáról, a Velencei karneválról. Az esemény számos turistát csábít ide minden évben. Helyi kuriózum a jellegzetes közlekedési eszköz, a gondola, amelyet főként sétacsónakázásra használnak.

Velence területén a nyári hónapokban élvezhetjük a legmelegebb időjárást, a hőmérséklet ilyenkor eléri a 26-28 C fokot. A leghűvösebb hónapja a január, a legtöbb csapadékra novemberben számíthatunk. A helyi klímát a kontinentális éghajlati hatások jellemzik. Velence jellegzetessége az évente több alkalommal is előforduló magas vízállás (az acqua alta). Ilyenkor, november és április között, ár önti el a város mélyebben fekvő részeit.

Olaszország varázslatos nyaralóhelyei meghódítás várnak! Utazás előtt mindig gondoljunk a biztonságunkra és kössük meg az ideális utasbiztosítást!