Világhírű személyek európai szülővárosai

Sokan nem is tudják, hogy egyes európai települések mely világhírű személyek szülővárosai. Ezeken a helyszíneken felfedezhetjük a híres emberek szülőházát, és a környezetet, ahol felnőttek és életük egy részét töltötték. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány kivételes európai várost, ahol világszerte ismert és elismert személyek látták meg a napvilágot.

Salzburg: Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, a világhírű bécsi klasszikus zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus 1756. január 27-én született Salzburgban. Zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hatévesen komponálta. Édesapja, Leopold Mozart pedig, aki a salzburgi érseki udvar muzsikusa volt, lejegyezte őket, és mindent megtett annak érdekében, hogy fia minél alaposabb zenei képzésben részesüljön. Mikor nyilvánvaló lett számára Wolfgang rendkívüli tehetsége, úgy érezte, hogy kötelessége azt megmutatni az embereknek. Ennek érdekében hosszú koncertkörutakat szervezett gyermekei számára, amelyek során a csodagyerekek a korabeli Európa szinte valamennyi jelentős zenei és uralkodói központjába eljutottak. A fiatal Mozartnak így lehetősége nyílt megismernie a korabeli Itália, Párizs, London, Bécs zenei világát. Tizenegy évesen már egész estét betöltő vígoperát komponált, tizennégy évesen pedig megírta első operáját.

Salzburg hegyekkel ölelt, elbűvölő városa az osztrák Salzburg tartomány székhelye. A települést gyakran Mozartstadtnak is nevezik Mozart miatt. Bizonyos források szerint Salzburg tekinthető a mai Ausztria legrégibb városának. Mindenekelőtt a legkorábban benépesült Óvárosa és a Hellbrunni kastély rendelkezik különösen nagy múltra visszatekintő kulturális hagyományokkal. Itt található többek között Ausztria legrégibb alagútja, a Sigmundstor, Közép-Európa legnagyobb épen maradt középkori katonai építménye, a Festung Hohensalzburg és a világ legrégebbi fennmaradt kötélvasútja, a Reisszug. A város híres barokk építészetéről, jelentős és gazdag történelméről, különleges elhelyezkedése miatt pedig az Alpok kapujaként és Észak Rómájaként is emlegetik. Ezek miatt 1997-ben Salzburg városának történelmi központja a Világörökség része lett. Az ide ellátogatók felfedezhetik Mozart szülőházát.

Málaga: Picasso

Pablo Picasso, spanyol képzőművész, író, a párizsi iskola kiemelkedő képviselője és a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festője 1881. október 25-én született Málaga városában. Pablo lilán, légzés nélkül született, holtnak hitték, s csak nagybátyja szivarfüstjére adott életjelet. A bal agyféltekéje nagyon rosszul működött a súlyos oxigénhiány miatt, ezért a jobb oldali, a kreatív művészi érzék irányítója akadálytalanul fejlődhetett. Meghatározó művészi korszakai a kék és rózsaszín korszak, az analitikus kubizmus és az írói szakasz. 1935-ben hagyott fel két évre a festészettel, és elkezdte papírra vetni gondolatait. Spanyolul és franciául írt verseket és színdarabokat. Kéziratai rendre hemzsegtek a helyesírási hibáktól, amelyeket nem volt hajlandó kijavítani. Úgy gondolta, egyénisége elveszne egy olyan szabályrendszerben, melyhez neki semmi köze.

Málaga mediterrán kikötővárosa Spanyolország Andalúzia autonóm közösségének déli részén, a Földközi-tenger partján helyezkedik el. Az azonos nevű Málaga tartomány fővárosa és Andalúzia második legnagyobb városa. Costa del Sol, azaz a napos part központja és egyik kedvelt turistacélpontja, ami talán kiváló borainak, enyhe éghajlatának, és a napsütéses órák rendkívül magas számának köszönhető. Híres látnivalója az Alcazaba mór erődítmény, a Gibralfaro vár és a helyi, kristálytiszta vizű, homokos tengerpart. A város tengeri kikötője legalább Kr.e. 600 óta folyamatosan működik. Ma a Földközi-tenger egyik legforgalmasabb kikötője, amely kereskedelmi- és személyszállító hajók, valamint kompok fogadására lett berendezkedve. Picasso szülőházát meglátogathatják az ideutazók.

Firenze: Vespucci

Amerigo Vespucci olasz utazó, felfedező és térképész 1454. március 9-én született Firenzében. 1499-ben a spanyol Alonso de Ojeda vezette expedíció navigátoraként részt vett Kolumbusz Kristóf második útján és az 1507-ben megjelent Négy utazás című beszámolójában „Újvilágnak” (Mundus Novus) nevezte a felfedezett új földrészt. 1507-től kezdve Vespucci keresztneve után Amerikának kezdték nevezni az új kontinenst. Martin Waldseemüller német térképrajzoló 1507-ben kiadott világtérképén már külön ábrázolta az Újvilágot, annak déli részére pedig az „America” feliratot nyomtatta. A névadást Vespucci latinizált keresztneve ihlette nőnemű alakban, ugyanis a többi, akkor ismert kontinens neve (Europa, Asia, Africa), szintén nőnemű volt. Életéről – felfedezésén kívül – sajnos kevés adat áll rendelkezésre.

Firenze Olaszország egyik nagyvárosa, egyben Toszkána régió székhelye és kulturális központja, és a Firenzei főegyházmegye székvárosa. Az Arno folyó két partján, annak völgyében elterülő város hosszú múltra tekint vissza. Századokon át a Medici-család uralta. 1865-1871 között az Olasz Királyság fővárosa is volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. A „reneszánsz bölcsőjeként” is emlegetik. Történelmi belvárosát 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 1986-ban Európa kulturális fővárosa volt. A központ szűk kis utcái, a hegyek táplálta folyó és a környező jellegzetes toszkán dombok, valamint a múzeumok, műemlékek és templomok számtalan felfedezésre váró érdekességeket tartogatnak az idelátogatók számára. Firenze fő látnivalója a Dóm tér, a Signoria tér és Palazzo Vecchio, az Uffizi képtár és a Ponte Vecchio, azaz az Öreg Híd. A Ponte Amerigo Vespucci híd a felfedező nevét viseli.

 

Mielőtt útra kelünk, kössük meg a minden igényt kielégítő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:

Utazás vonattal