A világ legjobb sajtjai

A sajt jó dolog. Lehet enni magában, kenyérre, tésztán, pizzán, sörhöz, borhoz. Készül tehén-, kecske-, vagy éppen juhtejből is. Sőt létezik disznósajt is, de arról tudjuk jól, hogy nem sajt. Összeszedtük hol vannak a legfinomabb sajtok!

A-vilag-legjobb-sajtjai-(1).jpg

Franciaország

Franciaországban bárhol találkozhatunk kiváló sajtokkal, azonban három hotspot van. Bordeaux környékén számtalan apró sajtmanufaktúra, piac és még sajt étterem is található. Normandiából származik a sokak által kedvelt camembert. Az azonos nevű városkában egy múzeumot is találhatsz, ahol a sajt történetét és a készítését is bemutatják. Illetve ott van az Alpok tájéka. A régió legismertebb sajtjai a Reblochon, Beaufort, Abondance, Bleu de Sassenage és a Tomme de Savoi.

Spanyolország

Spanyolország északi régiójában, Ausztúriában is különleges minőségű sajtokat kóstolhatsz. A helyi különlegesség az erősen fűszerezett Queso de Cabrales.

A másik sajt-régió La Mancha, amely nem csak Don Quijote-nak, de a manchego sajtnak is otthont ad. A különleges juhsajtot mindenképpen érdemes megkóstolni!

Olaszország

A camembert-hez hasonlóan valószínüleg a gorgonzolát és a parmezánt sem kell senkinek bemutatni. Előbbi Milánó szélén található Gorgonzola városból származik. Utóbbi pedig Reggio Emilia régióból terjedt el.

A parmezán Európa legrégebbi sajtja, már a 13-14. században a mai formában létezett. Persze Olaszország meglátogatására a sajt csak egy ok, annak viszont elég nyomós!

Anglia, Hollandia és Svájc

Az eddigiektől kissé eltérő ízvilágú, azonban továbbra is különleges sajtoknak ad otthont Észak-Európa. Angliából a cheddar járta be a legnagyobb utat, nem meglepő módon Cheddar településről indult.

Hollandiában a sajtok nem különlegességük, inkább minőségük miatt kiemelkedőek. Az egyszerű gouda és trappista sajtok is olyan kellemes ízűek, amit itthon csak nagyon ritkán tapasztalhatunk. Talán külön utazást nem érdemel meg, viszont ha már ott vagy, akkor semmiképp se hagyd ki a helyi piacokat és sajtokat!

Talán kevésbé ismert, azonban Svájcból, a festői Gruyeres-ből is származik egy, szokás szerint a városról elnevezett sajt. Annak ellenére, hogy a parmezán vagy a camembert valószínüleg többek számára ismerős, a gruyeres sajt már többször nyerte el az első helyet a világ legnagyobb sajtversenyén!

Mielőtt azonban nekivágsz és felfedezed Európa legjobb sajtjait, ne felejts el gondosdkodni a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Következő cikkünk: Tippek a horvátországi tömeg elkerülésére