A Balkán szépségei

Közelsége, kedvező árai és gyönyörű helyszínei miatt a Balkán-félsziget is egyre népszerűbb a nyaralók körében. Horvátország mellett Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Bulgária is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utazók körében. Összeszedtünk egy pár helyet, amiket mindenképpen érdemes útba ejteni, ha te is ezen a területen tervezed a nyaralásodat.

A-Balkan-szepsegei-(1).jpg

Lenyűgöző tavak

Sokan a tenger miatt utaznak erre a területre, azonban az édesvíz felhozatal is különleges. Európa egyik legelbűvölőbb környezete a Plitvicei-tavak, illetve környékük. A kristálytiszta víz, és a lélegzetelállító vízesések gyönyörű zöld tájakkal párosulnak.

Szlovéniában a Bledi-tó, Macedóniában pedig az Ohri-tó mellett lehet részünk hasonló élményben. A Bledi-tó az Alpok lábánál található, közepén egy apró szigettel, amin egy gyönyörű kápolna található. A tó horgászoknak is kedvelt célpontja kapitális ponty állománya miatt. A macedóniai Ohrid-tó pedig egyben világörökségi helyszínként is nyilván van tartva.

Különleges városok

A városnézésre is számos lehetőséget kínál a régió. Dubrovnikot, Horvátország “gyöngyszemét”, a középkori városfal, lenyűgöző óváros és a tenger közvetlen szomszédsága  tette ismertté. Hasonló tulajdonságokkal bír Split is, ahol Európa legrégebbi, ma is álló vára található, amelyet időszámításunk utáni 4. században épített Diokleciánusz római császár.

Szófia, a bolgárok fővárosa is igazán különleges múlttal rendelkezik. Kiemelkedő kulturális és történelmi jelentőségű terület, a Szófiai Ortodox Katedrális és a Népi Kultúra Palotája különösen figyelemre méltó.

Bosznia-Hercegovinában Mostar-t lehet kiemelni. A Neretva két partján elterülő város két részét a 24 méter magas Stari Most híd köti össze. Rendszeresen látható, ahogy egyfajta látványosságként, a helyi emberek a vízbe ugranak a híd tetejéről.

Végül, de nem utolsósorban muszáj kiemelni Görögországból a híres Meteora-kolostorokat. A különleges gránitsziklába ortodox kolostorokat vájtak, még a 14. század során, összesen mintegy húsz darabot. A különleges kulturális és vallási jelentősége miatt, a terület az UNESCO világörökség része.

Akármi is legyen az úti célunk, ne felejtsünk el gondoskodni a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről, amely a nyugodt utazás elengedhetetlen kelléke!

Következő cikkünk: Mit cisnáljunk a növényekkel a nyaralás alatt?