A divat nagyvárosai Európában

Európa gazdag történelmi, politikai, gazdasági és kulturális értékein kívül a divat terén is meghatározó szerepet tölt be a világban. A legtöbben hallottunk már a divatipar legnagyobb európai városairól, így valószínűleg senkit sem lep meg, hogy Milánó, London és Párizs számít napjainkban a kontinens divat Mekkáinak. Persze ez nem véletlen, hiszen az említett helyszíneken találhatóak a legnagyobb divatházak, valamint a legbefolyásosabb tervezők, és számtalan kiállítás, illetve a bemutató kerül megrendezésre ezen nagyvárosokban. Jelentőségüket bizonyítja, hogy ezek a városok adnak otthont az év legjobban várt divatheteinek, melyek világszerte meghatározzák az új trendeket. Európa divat nagyvárosai arra várnak, hogy felfedezzük őket!

Az európai divat nagyhatalmai: Milánó, London és Párizs

Ha teszünk egy kis történelmi áttekintést, nem nehéz belátni, hogy miért éppen ezek a városok a divat legbefolyásosabb fókuszpontjai. A reneszánsz idején kulturális erejüknek köszönhetően Firenze, Milánó, Róma, Nápoly, Genova és Velence voltak a művészek legkedveltebb úti céljai, és az itáliai reneszánsz hosszú időn keresztül erőteljes hatással volt az európai divatra. A korai 20. századra az évszázadokon át minőségi luxuscikkeiről ismert Milánó a selyem és textilgyártás központjává nőtte ki magát. A várost már ekkoriban is népszerű bevásárló úti célként ismerték, ahol a turisták kedvükre válogathattak a számtalan butik kínálta elegáns és exkluzív ruhadarab között. A milánói designt az elegancia és a praktikum jellemezte, emellett a firenzei vagy párizsi divattal ellentétben még árban is kedvezőbbnek számított. 1970-re a város lett a női és férfi ready to wear kollekciók egyik központja. Ma olyan nagynevű divatházak bázisát találhatjuk meg itt, mint Armani, Bottega Veneta, vagy Dolce & Gabbana.  

A 16. századot Anglia európai nagyhatalommá válásának koraként ismerjük, ekkoriban a vezető szerepet London vette át, és a brit monarchia komoly befolyást gyakorolt az öltözködésre. A köznép előszeretettel utánozta az uralkodóház tagjainak stílusát és megjelenését. Bár ekkoriban a londoni divatipar mindössze a tömegigényeket tudta kielégíteni, a késői 1900-as évekre a város globális divatdiktátorrá fejlődött. Az olyan ikonikus személyiségek, mint a híres modell, Twiggy, vagy az olyan legendás együttesek, mint a Beatles, jelentősen hozzájárultak a brit tervezők sikeréhez. A Swinging London divatirányzatnak, valamint Vivienne Westwood punkhullámának köszönhetően, London végérvényesen rajtahagyta bélyegét a divatvilágon.

A 17. századra a világ csodálattal figyelte XIV. Lajos udvarát és a párizsi divat alakulását. Párizs dominanciája a 20. században még erőteljesebbé vált, ekkoriban Coco Chanelnek és Yves Saint Laurent-nak köszönhetően a francia főváros lett a világ egyik divatfellegvára. Többek között innen indult hódító útjára a haute couture is. A kifejezést ma olyan egyedi gyártású, exkluzív divatcikkekre használjuk, amelyeken szinte minden részlet számít, az anyagtól a formákon át a szabásig. Párizs népszerűsége az évek folyamán mit sem változott, a mai napig a város a magas szabászat és a parfümipar központja.

Mostanra egyértelműen úgy tűnik, hogy ismét új versenytársak jelentek meg a láthatáron, akik felkerülnek a divatszerető közönség kedvenc úti céljainak listájára! A Global Language Monitor évente osztályozza a városokat divatban elfoglalt helyzetük szerint. 

Új szereplők: Berlin és Barcelona

2015-ben Berlin nyolcadik helyen végzett a GLM listáján. A berlini stílus régóta egyet jelent az egyéniséggel és a minimalista esztétikummal. A híres divatkritikus Suzy Menkes egyszer úgy fogalmazott: „Berlin vérében van a divat.” Évről évre fiatal tehetségek új hullámaival ismerkedhetünk meg a Mercedes-Benz Fashion Weeken, melynek szervezői lehetőséget biztosítanak a helyi designerek számára, hogy megmutathassák magukat a divat globális színpadán. Ennek köszönhetően mutatkozhatott be nemrégiben Sadak, Simon Freundot és Hien Le is. Mindeközben a város legkedveltebb áruházai, a Voo, a The Store és az Andreas Murkid is Berlin progresszív szemléletéről tesznek tanúbizonyságot. A divat szerelmeseinek érdemes ellátogatniuk a Mitte nevű bevásárló negyedbe, ahol nemzetközi márkák színe-javát és a német designerek kreációit egyaránt megtalálhatjuk. 

Barcelona nem ok nélkül szerepel évek óta a legdivatosabb városok top 10-es listáján. A város büszkélkedhet ugyanis az egyik leggyorsabban növekvő divatiparral a világon. Globális textil- és ruházati piacának értéke 2012-ben több mint 1,7 milliárd dollár volt, nem meglepő tehát, ha azt mondjuk, hogy a textilpiac ma rendkívül fontos része a gazdaságnak. Ezzel együtt a világ számtalan nagy divatháza és vállalata indult innen hódító útjára. Cristobal Balenciaga, Massimo Dutti, a Mango és Tous csupán néhány a sok közül. Barcelona több neves divatiskolával is büszkélkedhet, például a Barcelona-IED Istituto Europeo di Designnal, az FDModával és az ESDI Barcelonával. Ebben a városban minden megtalálható, amire csak egy igazi fashionista vágyhat, beleértve a Barcelonai Divathetet is, mely évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz.   


forrás: http://www.lafemme.hu/stilus/1636_hol_van_a_divat_mekkaja 

Európa divatvárosai felfedezésre várnak! Ám első dolgunk az utazás előtt mindenképpen a megfelelő utasbiztosítás megkötése legyen!

Következő cikkünk: A búvárkodás fajtái