A legjobb ételek Franciaországban

A francia konyha világhírű. A croissant és a baguette szinte mindenhol kapható és széles körben kedvelt pékáru. Cikkünkben most bemutatunk pár, legalább ennyire ikonikus, de talán kevésbé ismert francia ételt. Ezeket vadászd az étlapon, ha hagyományos francia ízekkel kényeztetnéd magad a nyaralás alatt!

A-legjobb-etelek-Franciaorszagban-(1).jpg

Húsételek

Nehéz dönteni, hogy a francia konyha melyik húsételét emeljük ki, most azonban a cassoulet-re esett a választás. Ez lényegében egy babos egytálétel, amelyet kolbásszal, illetve egyéb hússal, például csirkével készítenek. Az étel lassan, két-három szakaszban, több órán keresztül fő, a végeredmény pedig igazán ízletes és laktató.

A hagyományos húsételek közé tartozik még a coq au vin, amely leginkább egy boros csirkepörköltre hasonlít. A boeuf bourguignon, amely szintén lassú tűzön elkészített marhahús étel. A bouillabaisse Marseille környékéről származó halpörkölt. Illetve természetesen nem mehetünk el szó nélkül a csiga mellett sem. Azok, akik erre a különlegességre vágynak az escargot szót vadásszák az étlapon.

Vegetáriánus fogások

Kevés olyan, ma tradicionálisnak tekintett, európai étel van, amely nem tartalmaz húst. Hagyományosa a quiche lorraine sem az, hiszen ez a sós, tojásos, tejszínes pite gyakran szalonnával készül, azonban a vegetáriánusok ezt nyugodtan kihagyhatják belőle.

Azonban a ratatouille már teljesen húsmentes! A franciák lecsója leggyakrabban padlizsánt, cukkinit, paprikát, hagymát és fokhagymát tartalmaz. Az elkészült étel kinézete is ikonikussá vált, a karikára szeletelt és szépen egymásra rakott zöldségeknek köszönhetően.

Desszertek

Lezárásként pedig két desszertet mutatunk be. A macaron talán szélesebb körben ismert, könnyű, mandulalisztből készült édesség, amely a szivárvány összes színében készül. A tarte tatin pedig legjobban az almás pitéhez hasonlít, azonban a franciák ebbe is raktak egy csavart, ez ugyanis fejjel lefelé sül. Az almás, cukros töltelék így karamellizálódik, amelynek köszönhetően ízében és élményében teljesen különbözik a nálunk is kedvelt almás pitétől.

Mielőtt azonban útra kelünk és belefeledkezünk a francia gasztronómia lenyűgöző ízeibe, gondoskodjunk a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről is!

Következő cikkünk: Miért jár a Michelin-csillag?