A legjobb horvát ételek

Amikor a Balkán gasztronómiájáról van szó sokaknak a pizza és a csevapcsicsa jut eszébe. A legtöbb étterembe ezek a népszerű ételek közé tartoznak, azonban ezekben az országokban – így a horvátoknál is – a gasztronómia ennél sokkal változatosabb. A török, az olasz, a magyar és az osztrák konyha is hatással volt, a hihetetlen sokszínű horvát konyhára. A gazdag felhozatalból most kiválasztunk pár valódi különlegességet, amiről még lehet nem is hallottál.

Horvat-etelek-(1).jpg

Fuzi

Ez egy tipikus tésztaétel, legjobban a pennéhez és a fusillihez hasonlít. A kézzel gyúrt tésztának nagy hagyománya van az Isztrián. Eszik magába is, de gyakrabban húsos ételek, pörköltek köreteként kerül asztalra. Előfordul még, hogy a méltán híres horvát juhsajttal, esetleg a szintén népszerű szarvasgombával tálalják.

Manestra

Ez lényegében nem más, mint egy nagyon sűrű bableves. Különlegessége, hogy órákon keresztül főzik, majd vörösborral öntik fel. Az alapját pedig sok fokhagyma és pirított sonka adja, a bab és egyéb zöldségek – például kukorica – erre kerülnek.

Pasticada

Jellegzetes, marhából készült pörköltféle, gnocchival kínálva. Gyakori ünnepi étel a családi asztalon, az elkészítése pedig különösen bonyolult, illetve hosszadalmas folyamat. A legelső lépés rögtön az, hogy a marhát egy teljes éjszakán keresztül borecetben marinálják. A végeredmény azonban igazán különleges, bár sajnos sokak szerint a legtöbb étteremben, a bonyolult elkészítés miatt, csak valamiféle utánzatot szolgálnak fel.

Crni Rizot

Ennek a fogásnak a horvát gasztronómiában elfoglalt helye kissé vitatott, azonban szinte minden étteremben kapható, így mára szinte nemzeti ételnek számít. Az étel pedig nem más, mint a tintahallal színezett fekete rizottó. Intenzív, halas íze miatt a tenger gyümölcsei rajongóknak kötelező étel.

A különleges ételeket a kevés fűszerrel átsütött haltól kezdve, a bureken át sokáig lehetne sorolni és természetesen a csevapcsicsa is köztük van. A horvátországi nyaralás során mindenképpen érdemes kísérletezni a különböző ételekkel és elszakadni a jól bevált pizzától, mert igazán különleges élményben lehet részünk.

A nyaralás előtt azonban mindenképpen gondoskodjunk utasbiztosításról, hogy a tengert és a jobbnál jobb ételeket a legnagyobb nyugalomba tudjuk élvezni.

Következő cikkünk: Kihagyhatatlan természeti csodák