A legjobb török ételek

A török gasztronómia nem csak a dönerről szól. A török népek nomád hagyományai, a perzsa, a kurd, az arab konyha egyaránt hatással voltak a mára kialakult étkezési kultúrára, amelynek változatossága a végtelenségig sorolható. Most egy pár, talán kevésbé ismert ételt mutatunk be, amit semmiképpen se hagyj ki, ha Törökországba utazol!

A-torok-konyha-kulonlegessegei-(1).jpg

Dolma

Kevésbé ismert, pedig az itthon is népszerű töltött káposztához nagyon hasonló étel. A különbség, hogy a rizst, illetve darált húst szőlőlevélbe csomagolják. A fűszerezése is eltér, fenyőmaggal, korianderrel, fahéjjal, apró, szárított mazsolával ízesítik, majd joghurttal tálalják.

Hünkar Beğendi

A padlizsán népszerű alapanyag a törököknél, ez az étel is abból készül. A füstölt, grillezett padlizsánt pürésítik, majd tejjel, olvasztott vajjal, reszelt sajttal és liszttel keverik össze. A keverékhez apró kockára vágott bárány húst fogyasztanak. Fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítik.

İşkembe Çorbası

A törökök egyik nemzeti étele a pörkölt leves. “Másnaposság elleni gyógymódnak” tartják, bőséges raki fogyasztás után előszeretettel eszik. A pacalt először besózzák, majd pár óra állás után megmossák és hosszan főzik citromos vízben. Ezután vékony csíkokra vágják és készre főzik. Nagy mennyiségű fokhagymával, ecettel, egy kanál olvasztott vajjal és rózsaborssal fűszerezik.

Simit

Ez leginkább az általunk ismert perecre emlékeztet. Egy gyűrű alakú élesztős tészta, kívülről szezámmaggal borítva. Legtöbbször utcai árusok kínálják, mozgó kézi kocsikban, esetleg tálcán, vagy a fejükön, művészien elhelyezett tornyokból. A legtöbbször egy sóból és joghurtból készült, íróra emlékeztető italt isznak hozzá, az Ayran-t. Pékségekben is elérhető étel, azonban az utcai árusok példányai gyakran ropogósabbak, finomabbak.

A török konyha különlegességei még hosszan sorolhatóak. Az édességek tekintetében is kínálnak néhány igazi különlegességet, a legismertebb ezek közül a baklava, azonban például fagyiból is a leggyakoribb náluk a pisztáciás. A kávéjuk szintén különleges, ráadásul elkészítési módja 2013 óta az UNESCO immateriális világörökségének a részét képezi. A legjobb azonban talán az, ha te magad is megtapasztalod a török konyha sokszínűségét. Indulás előtt azonban ne felejts el gondoskodni az utasbiztosításról, az utazás elengedhetetlen kellékéről.

Következő cikkünk: A világ legnagyobb városai