A mexikói konyha legfinomabb fogásai

A mexikói konyha az egyik legváltozatosabb és leggazdagabb a világon, az UNESCO által a világ kulturális örökségének elismert nem materiális része. A mezoamerikai kultúrából ered, majd spanyol, afrikai, ázsiai és még francia hatásokkal is gazdagodott. Íme néhány specialitás, amelyeket nem szabad kihagyni!

A-mexikoi-konyha-legfinomabb-etelei-(1).jpg

Taco

A taco valószínűleg a legismertebb és legnépszerűbb mexikói étel, ami húsokkal, zöldségekkel, sajtokkal, szószokkal és fűszerekkel töltött, kemény tortilla lap. Számos taco változat létezik, régiótól, alkalomtól, egyéni referenciától függően.

Néhány legkedveltebb taco-k közül: carnitas (sült disznóhús), al pastor (marinált és sült disznóhús), barbacoa (gőzben vagy sütőben főzött bárány- vagy marhahús), pescado (sült vagy grillen sült hal) vagy lengua (marhanyelv). A tacot általában fűszeres szósszal tálalják, mint a salsa verde, salsa roja, guacamole vagy pico de gallo.

Mole

A mole egy általános kifejezés egy bonyolult és aromás mártás fajtára, amelyet számos összetevőből készítenek, amelyek között a csokoládé is szerepel. Több mint 300 féle mole létezik, de a legismertebbek a mole poblano, amely Pueblából származik, és a mole negro, amely jellemző Oaxaca területére.

A molét általában csirke-, pulyka- vagy disznóhússal tálalják, rizzsel és tortillával kísérve. A mole a mexikói identitás szimbólumának számít, ünnepi ételnek tekintik és különleges alkalmakkor fogyasztják, például karácsonykor, a Halottak Napján vagy esküvőkön.

Pozole

A pozole tartalmas és laktató leves, aminek fő összetevője a hominy kukorica. A kukoricát disznó-, csirke- vagy marhahússal főzik, és különböző fűszerekkel ízesítik – chilivel, korianderrel vagy fokhagymával.

A pozolét nagy tálakban szolgálják fel, különféle köretekkel, mint a zöld saláta, retek, hagyma és káposzta, citrommal vagy avokádóval díszítik. A pozole hagyományos étel, mely az koloniális idők előttről származik, amikor az aztékok vallási szertartásokon fogyasztották. Ma a pozole Mexikó egész területén népszerű étel, különösen csütörtök és szombat napokon, vagy ünnepi időszakokban.

Enchilada

Az enchilada hasonlít a tacohoz, de sütőben sütik. Hússal, sajttal, zöldségekkel, a legkülönfélébb módon megtöltött tortillákról van szó. Az enchilada tetejére fűszeres szósz kerül, általában paradicsom és paprika keverékéből, végül reszelt sajttal szórják meg. Az enchiladat addig sütik, amíg a sajt megolvad és a szósz forr, majd forrón tálalják, tejszínnel, zöld salátával, avokádóval vagy olajbogyóval.

Flan

A flan egy krémes és hűs desszert, amit tej, tojás, cukor és vanília felhasználásával készítenek. Egyfajta karamellizált puding, amelyet sütnek majd egy tányérra borítanak, hogy a karamell szirup elterüljön rajta. A flan egy európai eredetű desszert, amit a spanyolok hoztak Mexikóba, és amely rendkívül népszerűvé vált az egész latin-amerikai régióban. Más ízekkel is fűszerezhető, például kávéval, csokoládéval, kókusszal vagy gyümölcsökkel.

Ez csak néhány a mexikói konyha legfinomabb ételei közül, amelyek felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtanak. Ha ezeket az ínyencségeket az eredeti helyükön szeretnéd élvezni, ne felejts el indulás előtt gondoskodni a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!