A Sydney-i Operaház botrányos története

1957-ben kezdték az építését, 1973-ban adta át II. Erzsébet királynő. A Sydney-i Operaház az épület, amelyet mindenki ismer és tudja, hogy hol található. A megálmodója azonban soha nem láthatta élőben művét, amely híressé tette Sydney-t.

A-Sydney-i-Operahaz-botranyos-tortenete-(1).jpg

Jørn Utzon és egy nyílt pályázat

Az ‘50-es években felmerült, hogy Sydney-ben szükség lenne egy dedikált koncertteremre. Nyílt pályázatot hirdettek, amelyre 32 országból nevezett 233 építész illetve stúdió. A nagy és ismert nevek helyett azonban, egy ismeretlen dán építész,  Jørn Utzon pályaműve nyerte el a bírák tetszését.

Utzon munkája csupán skiccekből állt, mégis a bíráló bizottság úgy érezte, hogy ez az ötlet képes annak a megvalósítására, ami a cél volt. Valami igazán egyedit és nagy volumenűt alkotni. Egy olyan épületet akartak, amely felteszi Sydney-t a térképre.

Az elhúzódó építés és a botrány

A kivitelezés nem volt egyszerű feladat, nem kis részben a vitorlákra hasonlító tetőszerkezet miatt. Fokozta a kihívásokat, hogy az építés több szakaszban zajlott, melyeket nem sikerült mindig hatékonyan összehangolni.

A projekt a tervezettnél hosszabb ideig tartott, illetve talán mondani sem kell, hogy jóval több pénzt emésztett fel a vártnál. Ráadásul kormányváltás miatt Utzon elvesztette a politikai támogatást, amelyet New South Wales addig megadott számára.

A feszültség végül addig fokozódott, hogy  Jørn Utzon az építés vége előtt felmondott és megesküdött, többet nem teszi be a lábát Ausztráliába. Ígéretéhez tartotta magát még akkor is, amikor az épület megnyitójára kapott meghívást.

Az ikonikus épület

1973-ban II. Erzsébet királynő ünnepélyes körülmények között megnyitotta az Operaházat. Az építmény elérte célját és valóban ikonikussá vált. 2007-ben az UNESCO világörökségi helyek listájára is felkerült. Utzon a világon a második ember lett, akinek a munkája, még alkotója életében megkapta ezt az elismerést.

A nagy sikerű épületet, alkotója legnagyobb és leghíresebb munkáját, politikai viták és saját önérzetessége miatt, Utzon soha nem látta élőben.
A Sydney-i Operaház azóta is kötelező megálló minden ausztráliába utazó számára. Te se hagyd ki, ha arra jársz! Azonban mindenképpen figyelj oda arra is, hogy indulás előtt megkösd a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk: Utasbiztosítás - a legjobb barát váratlan helyzetben