A világ legnagyobb stadionjai

A stadionok pedig a legimpozánsabb sportlétesítmények közé tartoznak. A legtöbben ezeket az épületeket a labdarúgással azonosítják, azonban nem csak ennek a sportnak adnak otthont. Sőt a kizárólag futball stadionok közül a legnagyobb is csak a dobogó harmadik fokára fért fel.

A-vilag-legnagyobb-stadionjai-(1).jpg

Rungrado-stadion, Észak-Korea

Phenjant kettéosztó Tedong folyó egyik nagy szigetén található, az 1989. május 1-én megnyílt monstrum. A három év alatt felépített, hatvan méter magas vasbeton tetőszerkezet, impozáns kinézetű. 16 boltíve magnólia virág szirmait mintázza. A nyolc szintes stadion hasznos összterülete meghaladja a 200 ezer négyzetmétert. A futballmeccsek mellett rendszeresen tartanak atlétika, illetve gimnasztika eseményeket, sportfesztivált, felvonulásokat, állami ünnepségeket. A stadion hivatalos befogadóképessége 150 000 fő, azonban egybehangzó vélemények szerint ez politikai megalománia, a valós kapacitás “csak” 114 000 fő körül van.

Melbourne Cricket Ground, Ausztrália

Az 1854 óta működő stadion – nevéből is sejthető módon – elsősorban a krikett nézőközönségét szolgálja ki. A stadion a krikett válogatott számára épült, akiknek azért kellett elköltöznie addigi otthonából, mert a stadionjuk útban volt az ország első vasútvonalának megépítésekor. Hivatalos nézőszáma 24 fővel haladja meg a 100 000-et. Az 1970-es évekig rendszeresen volt bent 120 000-nél is több szurkoló, a nézőszám rekord pedig 130 000 volt. A krikett mellett még az ausztrál futball liga mérkőzéseit rendezik itt rendszeresen. A sorozat 18 csapatából 4-nek ez az otthona.

Camp Nou, Spanyolország

Az FC Barcelona otthona, Európa legnagyobb befogadóképességű stadionja. 99 354 ülőhellyel éppen a 100 000 fő alatt marad, azonban az évek során többször fejlesztették, most is vannak tervek arra, hogy 110 000 köré növelik a nézők számát. A létesítmény kifejezetten a klub számára készült, 1957-ben. A jelenlegi nevét csak 2000-ben kapta, amikor a tagok egy szavazáson az addig használt név (Estadi del Futbol Club Barcelona) megváltoztatásáról döntöttek. A magyar fordításban “Új Mező” elnevezés az épület korábbi beceneve volt.

A sportok megtekintése a TV előtt is nagy élmény, azonban, akinek van lehetősége, annak mindenképpen érdemes élőben is ellátogatni egy ilyen hatalmas létesítménybe, és több tízezer szurkolóval együtt, élőben követni az eseményeket. Az indulás előtt azonban nem szabad elfeledkeznünk az utasbiztosításról, a nyaralás elengedhetetlen kellékéről sem!

Következő cikkünk: A tökéletes utazás megtervezése