A világ legnagyobb városai

Budapest lakossága 1,7 millió fő körül mozog. Mégis itthoni viszonylatban gyakran nagynak, zsúfoltnak tűnik, ahol az embernek soha sincs nyugta. Most pedig gondoljunk bele abba, hogy szeretett fővárosunk teljesen eltörpül némelyik metropolisz mellett. Íme tehát, a világ legnagyobb városai.

A-vilag-legnagyobb-varosai-(1).jpg

Delhi

Talán nem meglepő, hogy a lista első helyén egy indiai várost találunk. Az egyik legrégebb óta lakott település a világon. Népsűrűsége négyzetkilométerenként közel 8000 fő, amivel az egyik legsűrűbben lakott terület is egyben. Ebben a kategóriában azonban jócskán elmarad a szintén indiában található Mumbai-tól. Ez utóbbi ugyanis Delhi 26 millió lakosával szemben “csak” 18 millió embert tudhat a határain belül, viszont mivel területe fele akkora, ezért szinte felfoghatatlan 22 000 fő/km2-es népsűrűséggel rendelkezik.

Sanghaj

A második helyen már Kína legnagyobb ipari városa található. A népesség száma itt is impresszív, közel 25 millió lakossal, azonban kiterjedt területének köszönhetően a népsűrűsége alacsonyabb, 3300 fő/km2. Ez az érték közel áll Budapesthez, a Dél-Kelet Kínában található város így érzésre hasonló lehet, azzal a fontos különbséggel, hogy a területe tizenötször akkora, mint a magyar fővárosé.

Peking

Talán meglepő módon, Kínában nem a főváros a legtöbb lakossal rendelkező település. Peking ugyanis csak a dobogó harmadik fokára fért fel, 22 milliós lakossága azonban minden, csak nem lebecsülendő. A város azonban területét tekintve abszolút a legnagyobbak közé tartozik, ennek köszönhetően a népsűrűsége is elég alacsony, csupán 1300 fő/km2.

Ezek a számok Budapesttel összehasonlítva is teljesen felfoghatatlannak tűnnek, de más európai nagyvárosok sem érnek a közelükbe. Egy biztos, ha kíváncsi vagy arra, hogy a világ leglakottabb területein hogyan élnek az emberek, akkor most már tudod, hogy hova kell ellátogatni. Az utazás előtt azonban semmiképpen se feledkezz meg az utasbiztosításról! Minden utazásnál elengedhetetlen kellék, azonban minél jobban megyünk a számunkra ismeretlen területek irányába annál fontosabbá válik.

Következő cikk: A világ legjobb vidámparkjai