A világ legszebb kanyonjai

A víz és a hegyek találkozása valahogy mindig lenyűgöző látványt eredményez – nem csoda, hogy a kanyonok a legkülönlegesebb természeti képződmények! Éld át Te is a természet nyújtotta látványosságok különleges élményét és látogasd meg a világ legszebb kanyonjait! 

Blyde folyó kanyon, Dél-Afrika

A Blyde folyó kanyon Dél-Afrika területén, a Drakensberg-hegység részeként a harmadik legnagyobb méretű kanyon a világon és az első a zöld növényzettel borítottak közül. Az élénk zöld növényzet és a drámai sziklatömbök találkozása a Blyde folyóval lenyűgözően egyedülálló élményt nyújt! A Panorama Route útvonalát autóval követve eljuthatunk a kanyon legkiválóbb kilátópontjaira, ahonnan igazán a felhők felett érezhetjük magunkat a gyönyörű panorámában gyönyörködve! 

A képen kültéri, hegy, természet, hegyoldal látható

Automatikusan generált leírás

Gorge du Verdon, Franciaország

Franciaország kevésbé ismert a kirándulók körében, pedig szebbnél szebb természeti kincseket rejt magában. A Gorge du Verdon, vagy magyarul Verdon-kanyon Franciaország délkeleti részén található. A Verdon folyó által formált kanyon a gyönyörű smaragd, türkiz és azúr kék színéről híres. A festői kanyont gyakran az európai Grand Canyonként emlegetik kiemelkedő szépsége miatt. A fényűző Cote d’Azur közelsége miatt sokan felkeresik a kanyont a különböző aktív pihenési lehetőségek és vízi sportok miatt. A kanyon legszebb része a Castellane és Moustiers-Sainte-Marie szakasz, így, ha csak egy napunk van a környéket felfedezni, mindenképp ide vezessen az utunk! 


Glen-kanyon, Arizona

Az arizonai Glen-kanyon a Colorado folyó azon szakasza, ahol a folyó lenyűgöző keskeny kanyont vájt ki a homokkőből. A kanyon különleges formája és a vörös-narancssárga homokkő színpompája egyedülálló hangulatot kölcsönöz a helynek. A legismertebb és egyben legszebb rész a Glen-kanyonnak a Horseshoe Bend, magyarul Lópatkó kanyar, amelynek neve a homokkő jellegzetes formájáról árulkodik. Az odaérkező turisták nem csak a csodálatos látványban gyönyörködhetnek, de számos aktív pihenési lehetőséget is igénybe vehetnek, mint például a vízisí, a jet-ski és a horgászat. A hely érdekessége, hogy a kanyon területén számos dinoszauruszleletet és indián emléket találtak a kutatók. 


Fish River Canyon, Namíbia 

A Fish River Canyon Namíbia, sőt, Afrika legnagyobb kanyonja. A szurdok különlegessége, hogy a folyót körülvevő sziklák átmenetes színekben pompáznak és tökéletes kilátást nyújtanak a messzi hegyek ölelésében. A szakadék több, mint 500 méter mély, hosszúsága pedig közel 160 méteres. A folyó valójában sosincs tele vízzel, mégis lenyűgöző látványt nyújt, ahogy a magasodó sziklák között kanyarog.


Antilop-kanyon, Arizona 

Arizona már nem először szerepel ezen a listán, ami nem véletlen, hiszen az állam egyedülálló éghajlattal és természeti kincsekkel rendelkezik. Az Antilop-kanyon egy igazi különlegesség Arizonában. A szokatlan formákból álló, színes kanyon nevét pontosan formabontó alakzatairól kapta, amely sokakat egy antilop bőrére emlékeztet. A keskeny, vízvájta kanyont a navahó homokkő eróziója alakította ki, amelyet elsősorban a futóárvizek okoznak. Az Antilop-kanyon egy igazi természet alkotta ritkaság, amit szabad szemmel érdemes megtapasztalni, főleg, hogy profi felszerelés nélkül szinte lehetetlen olyan képet készíteni róla, ami visszaadja a valódi arcát! 
 

Dades-szurdok, Marokkó 

Marokkó számtalan természeti kincset és magával ragadó kulturális élményeket tartogat az odaérkezők számára. Aki a különleges állam felé veszi az irányt, annak mindenképpen érdemes útba ejteni a csodálatos Dades-szurdokot is!  A Dades folyó által kivájt szurdok rengeteg látnivalót kínál, beleértve a kanyargós utakat és a Majomujjak sziklaalakzatot. A szurdok maga 45 kilométer hosszú és magas sziklái akár 500 méter magasra is felnyúlhatnak. A kanyargós utakon már vezetni is élmény, de érdemes megállni az említett nevezetességeken kívül az ősi Kasbah mellett is. 
 

Tigrisugrás-szurdok, Kína

Kína hatalmas területén a híres épületek, a rizsföldek és az óriási városokon kívül bizony rengeteg természeti látványosság is helyet foglal. A Tiger Leaping Gorge, azaz a Tigrisugrás-szurdok a világ egyik legmélyebb és legszebb kanyonja a kínai Jinsha folyón. A szurdok mélysége felfoghatatlan: a folyót körülölelő sziklák több helyen elérik a 3500 méteres magasságot! A szurdok felfedezését csak az igazán elkötelezett túrázóknak ajánljuk, viszont aki megteszi az idevezető utat, az biztosan egy nagy pipát tehet a bakancslistájára! 
 

Fjaðrárgljúfur kanyon, Izland 

Izland telis-tele van fjordokkal, vízesésekkel, gleccserekkel és nem utolsó sorban lélegzetelállító kanyonokkal. A Fjaðrárgljúfur kanyon az egyik legismertebb szurdok az országban, amelyet az évezredek óta sziklákon átfolyó gleccserek vize alakított olyan mesebelivé. A kanyon mélység nagyjából 100 méteres, és 2 kilométer hosszú. Az ide látogatók szemtanúi lehetnek a természet csodálatos erejének, és gyönyörködhetnek a formaontó sziklákat beborító zöld növényzetben. 


A legszebb szurdokok felfedezése közben bizony kanyargós utakat, sziklás területeket és rendkívüli magasságokat és mélységeket kell legyőznünk! Akármelyik lenyűgöző úti cél felé is vesszük az irányt, ne felejtsük el utazásunk előtt megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan utazás érdekében! Biztonságos utazásra fel!