Amerika leghíresebb útvonala: A 66-os út

1926. november 11-én elkezdték építeni a 66-os utat, azzal a céllal, hogy öszekössék az USA keleti és nyugati oldalát. Mindössze 11 év alatt kész is lett, a Chicago és Los Angeles közötti, majdnem 4000 kilométer hosszú szakasz, amely később a világ talán legikonikusabb útja lett.

A-66-os-ut-(1).jpg

A történelem az út mögött

A 66-os út lényegében a praktikum szándékával épült, és már a ‘30-as évek igazolták, hogy jogosan. Ekkor ugyanis óriási “népvándorlás” indult. Kaliforniában beindult a mezőgazdaság, ami farmerek tömegét vonzotta Oklahoma, Kansas és Texas államokból. Ekkor kezdett a megnövekedett forgalomnak köszönhetően fejlődni az út menti infrastruktúra is.

Az éttermek, autószervizek, városok hatalmas jelentőséghez jutottak és ez így is maradt egészen ‘60-as évekig. Egy időben Los Angeles fő útjává is nyílvánították, ekkor élte a fénykorát, elsősorban a turisták megnövekedett mennyisége miatt. A Grand-Canyon, a Barringer-kráter, a Painted-sivatag és az indián kuriózumok voltak elérhetők az út mentén. Megjelentek az első drive through gyorséttermek is, olyan mikrokozmoszt hozva létre, amely később az egész országra kihatott.

A hanyatlás

Eisenhower elnöksége alatt kiépítették a nemzetközi autópálya rendszert, ami lényegében megfojtotta a kisebb utakat, így a 66-ost is. Az út mentén sorra néptelenedtek el a városok, egyes szakaszok teljes mértékben járhatatlanná váltak.

Többször próbáltak hozzá kiegészítő szakaszokat építeni, azonban ez sem vissza a forgalmat. A ‘70-es években a korábbi 66-os út és az I-40-es autópálya egybeolvadt – ezt láthatjuk a Verdák című, nagysikerű animációs filmben is. Ennek köszönhetően a csomópontoknál elkezdett visszaszivárogni a forgalom a 66-os útra.

Az út ma

Az 1990-es években, a gazdag múlt miatt, szinte zarándoklat szerűen, az utat felkereső turisták nagy száma miatt az államok is rájöttek, mekkora jelentőségű út halad át rajtuk. Ennek köszönhetően a régi utat teljes hosszában helyre állították, több helyen felfestették az ikonikus 66-os emblémát. Újra kinyitottak a töltőállomások, a motelek, éttermek.

Ma, a 66-os, teljes történelmi hosszában, Chicagotól a Santa Monica-ig járható. Egyetlen kivétel van, a Mississippin átívelő Sziklák Lánca híd olyannyira járhatatlanná vált, hogy csak gyalogosan haladhatunk át rajta, kocsival a tőle pár kilométerre található új hídon hajthatunk keresztül.

Aki egy igazi, hamisítatlan amerikai road trip-re vágyik, annak mindenképpen ajánlott ennek az útnak a felkeresése! A 3943 kilométer hosszú szakasz, napi 8 óra vezetéssel számolva, nagyjából 5 nap, útközben pedig rengeteg látnivaló és érdekesség vár. Azonban indulás előtt ne felejtsd el megkötni a megfelelő utasbiztosítást, hiszen minden autós utazás magában hordozza a váratlan események lehetőségét!

Következő cikkünk: Bor-túra: A világ legjobb borvidékei