Argentina gyöngyszeme: Patagónia

Patagónia nem csak népszerű divat márka, hanem a világ egyik legszebb természettel rendelkező területe. A másnéven Tűzföldként is emlegetett területen Argentína és Chile osztozik. A három Németországnyni területen csupán 2 millió ember lakik, viszont annál több természeti látnivalóval találkozhatunk. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Argentina-gyongyszeme-Patagonia-(1).jpg

A legjobb időszak az utazásra

Patagónia éghajlata pont ellentétes a miénkkel. A nyár decembertől februárig tart, majd márciustól májusig van az ősz, és a nálunk nyári hónapok jelentik ott a telet. Az utazási infrastruktúra (szálláshely, étterem stb.) elsősorban decembertől februárig működik a legnagyobb kapacitáson.

Azonban a gyönyörű őszi színek miatt később is ajánlott az utazás. Télen a vastag hótakaró okozhat nehézségeket és a kempingezés kevésbé ajánlott, viszont a nyáron kellemetlen szél ilyenkor elcsitul.

Helyi közlekedés és az utazás időtartama

A tömegközlekedés főleg a nagyobb csomópontok között van jól kiépítve, ezért ajánlott az autóbérlés, vagy a csoportos utazás. Ezeknek a módszereknek népszerűsége folyamatosan nő, az ehhez kapcsolódó szervező cégekkel, autóbérlő létesítményekkel egyetemben.

Patagónia hatalmas. Ha minden látnivalót fel akartok fedezni északtól délig, akkor minimum két hétre kell tervezni. Érdemes elgondolkodni azon, hogy inkább egy kisebb részt fedeztek fel, viszont alaposan. Azonban ebben az esetben is érdemes legalább egy bő hetet eltölteni itt, látnivalókból nincs hiány.

A legjobb programok

Tűzföld legnagyobb erőssége a természet és az élővilág. A Perito Moreno gleccser 31 km hosszú, 5 km széles és helyenként 171 méter mély. Impresszív méretének köszönhetően azon kevés gleccserek egyike, amely a kutatók szerint nem csökken, hanem őrzi méretét.

Neuquén tartomány, Patagónia északi részén kevéssé látogatott, azonban ezt sem érdemes kihagyni. A régió kiváló borok és a dinoszauruszok hazája, az egyik leggazdagabb régészeti kutatóhely a világon.

Mindenképpen érdemes túrákat szervezni, az egyik legnagyobb központ ebből a szempontból El Chaltén városa. Akit pedig az állatvilág vonz, annak irány a Valdés-félsziget, bálnák, pingvinek fókák és gyilkos bálnák élőhelye.

Extra különlegesség, hogy hivatalosan itt van a világ legdélibb város jellegű települése (a chilei Puerto Willams halászfalu előzi csak meg), ahonnan az antarktiszra indulnak a hajók.

Patagónia különlegességei mindenki számára életre szóló élményeket nyújtanak, mielőtt azonban negivágtok mindenképpen gondoskodjatok a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Következő cikkünk: Útmutató Olaszországhoz