Papa, mama, gyerekek: nyaralás a családdal

A különböző közlekedési eszközökön üvöltő gyerekek sokaknak elvehetik a kedvét a családi utazástól. Bár előzetesen talán kicsit több energiát igényel a családi nyaralás szervezése, nem érdemes kihagyni. Már csak azért sem, mert egy jól sikerült üdülés életre szóló élményekkel gazdagítja csemetéinket.

Csaladi-nyaralas-(1).jpg

Szempontok az úti célhoz és az utazási módhoz

A legfontosabb, hogy ismerjük meg gyermekeink tűrőképességének a határát. Mennyi ideig viseli el, hogy egy helyben ül? Hogyan tűri a tömegközlekedést, vagy az autózást? Kis gyermekekkel érdemes kerülni a repülést. A nyomásváltozás, a zaj, a szűk helyek és a sok ember, nem minden csecsemő számára esik jól. Szerencsére ma már számos utazási mód áll rendelkezésünkre. Érdemes először erről dönteni, és aztán az úti célról az adott közlekedési eszköz “hatótávja” alapján – vagyis, hogy meddig tudunk vele kényelmesen utazni.

Szálláshely

Érdemes több szálláshely helyett egy helyen eltölteni a nyaralásra szánt időt, az egyébként is kimerítő, folyamatos pakolás extra terheket róhat a felnőttekre is, főleg, ha a gyerekeket folyamatosan noszogatni kell. Mivel a hangulatunk nagyban meghatározza a csemeték hangulatát és viselkedését is, minél nyugodtabbak tudunk maradni annál jobb eséllyel érkezik haza mindenki jó élményekkel.

Programok

Minden ember, így minden család is teljesen más, ezért nincsenek univerzálisan ajánlható, tuti úti célok, ahol minden korosztály jól érzi magát. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a városnézés, templomlátogatás helyett a legtöbb gyerek a strandolást jobban élvezi. Naphosszat képesek elleni a vízben. A biztonság érdekében pedig egyre több strandon van bólyákkal elkülönített rész a kicsik számára. Így nekünk sem kell állandóan velük lenni a vízben, szemmel tudjuk őket tartani a közelből.

Összességében a családi nyaralásnál a legfontosabb, hogy alaposan tervezzünk előre, minél többen vagyunk annál nehezebb a hirtelen szituációkra jól reagálni. Igyekezzünk szem előtt tartani minden személy érdekét, ha pedig kompromisszumra van szükség, akkor a béke érdekében érdemes a legkevésbé rugalmas személynek kedvezni.

Az alapos tervezés mellett ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról sem. A nyugalom és a biztonságérzet fokozásával nagyban hozzájárul a békés, családi kikapcsolódáshoz.

Következő cikkünk:
Tippek kezdő utazóknak: így vágj neki a nagyvilágnak