Előzd meg az utazás alatti betegséget!

Vannak, akiket gyakrabban súlyt betegség vannak, akiket csak a szezonális influenzák kínoznak és vannak, akik szinte soha nem betegek. A nyaralás során valószínüleg mindenki szeretné elkerülni a gyengéledést, hiszen hagyományosan ez egy kellemes időszaka az évnek, amikor pihenni, feltöltődni szeretnénk. Hogyan érheted el, hogy a nyaralásra ne vessen árnyékot a gyengélkedés?

Elozd-meg-az-utazas-alatti-betegesget-(1).jpg

Ezért betegedsz le

Előfordul, hogy alighogy elfoglaljuk a szállást egyből lever a lábunkról a nyavalya. Ennek gyakran az az oka, hogy a felgyülemlett stressz kimeríti a testünket. Majd amikor azt érezzük, hogy elmúlt a “veszély” beadjuk a kulcsot. Ezt okozhatja a szervezés miatti extra stressz, vagy akár olyan egyszerű ok, mint a nyaralás előtti intenzív munka, hiszen hányszor előfordul, hogy még a szabadság előtt mindenképpen be kell valamit fejezni.

Egy másik lehetőség, hogy az új környezet, a szokatlan étrend vesz le a lábunkról – nem a jó értelemben. Ez legalább annyira kellemetlen, viszont talán könnyebben megelőzhető.

Így készülj a nyaralásra!

Ha félsz tőle, hogy az utazás előtti megterhelő időszak túl sok energiát vesz el a szervezettől, akkor a legjobb megoldás, ha megpróbálod csökkenteni a nyomást. Ez nyilvánvalóan nem mindig olyan egyszerű. Ilyenkor sokat segíthet, ha tudatosan próbálsz figyelni a jó alvásra, a kiegyensúlyozott táplálkozásra, vagy akár vitaminkúrába kezdesz, hiszen a C-vitamin nem csak a megfázáson segít. Ez utóbbi hasznos lehet akkor is, ha tudod, hogy a nyaralás során a megszokottól jelentősen eltérő étrendnek leszel kitéve.

Ezt csináld a nyaralás során

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a tengerpart helyett az ágyat nyomd, akkor a nyaralás alatt is érdemes odafigyelni pár dologra. A legfontosabb, hogy koncentrálj a pihenésre, feltöltődésre. Ez lehet aktív kikapcsolódás is, a lényeg, hogy érezd jól magad. Ne térj el túlságosan a megszokott étrendtől! A helyi gasztronómiával érdemes kísérletezni, azonban tedd ezt ésszel, inkább kezd lassan, vagy a megszokotthoz jobban hasonlító ételekkel. Főleg Ázsiában van nagy veszélye annak, hogy a gyökeresen eltérő ételek megterhelőek a szervezet számára.

Az utazás előtt ne felejts el gondoskodni a megfelelő utasbiztosításról sem! Ha véletlen mégis kidőltél, akkor nagy könnyebbség, ha legalább a betegség anyagi gondjai alól mentesülsz.

Következő cikk: Korzika: ahol megállt az idő