Elvesztettem az okmányaimat külföldön, mit tegyek?

Az okmányaink elvesztése a mindennapi életben is kellemetlen, hát még az utazás során! Sajnos azonban nem példa nélküli, bárkivel előfordulhat. Összeszedtük, hogy mit érdemes ilyenkor tudni.

Elveszitett-okmanyok-kulfoldon-(1).jpg

Óvintézkedések

A legjobb az, ha minden eshetőségre felkészülünk. Épp ezért érdemes indulás előtt az összes okmányról készíteni fénymásolatot, majd ezeket az eredetitől külön tárolni, e-mail fiókon keresztül, online elérhetővé tenni. Ez az esetleges ügyintézést is megkönnyíti. Ha EU-n belül utazunk és van útlevelünk is, akkor érdemes a személyit és az útlevelet is máshol tartani. Autóban, strandon ne hagyjuk szem előtt okmányainkat, pénztárcánkat. Ha van a szálláson széf,  igénybe vehetjük azt is.

Ha pedig elveszítjük az okmányainkat mindenképpen érdemes a pótlásukról gondoskodni, egy esetleges kórházi ellátás során kifejezetten kellemetlen, ha nem tudnak minket azonosítani.

Útlevél, személyi igazolvány

Előfordulhat, pláne schengeni határokon belül, hogy okmányok nélkül is hazajutunk. Azonban például egy osztálykirándulás során már a hatóságokon múlik, hogy akár egyetlen hiányzó okmány miatt is feltartsák az egész társaságot, vagy leszállítsák az érintettet. Főleg gyermekek esetén, a védelem miatt előfordulhat, hogy a gyerek azonosításáig feltartóztatják a társaságot. Az pedig, hogy a bürokrácia malmának kerekei ebben a helyzetben mennyire gyorsan őrölnek, az nagyban függ az országtól.

Biztos segítséget csak a konzuli szolgálat nyújthat. Abban az esetben, ha az adott országban nincs Magyarországnak nagykövetsége, vagy konzulátusa, akkor bármely más, Európai Uniós ország intézményéhez fordulhatunk. A konzulátus tájékoztatása szerint az okmány elvesztését követő három munkanapon belül a tulajdonos kötelező azt jelenteni. Ezt megtehetjük ügyfélkapun keresztül.

Az okmányok elvesztését szintén 3 napon belül jelenteni kell a helyi rendőrségen, a biztosító csak az általuk kiállított igazolás alapján téríti meg az esetleges költségeket. Szintén a konzulátus állíthat ki számunkra ideiglenes okmányt, amivel haza tudunk térni.

Jogosítvány

A jogosítvány már trükkösebb kérdés, mert ebből nem kaphatunk ideigleneset és a vezetésre más papír nem jogosít fel senkit. Abban az esetben, ha a helyi rendőrségen kapunk igazolást az okmányaink elvesztéséről, illetve ideiglenes úti okmánnyal rendelkezünk és félre állítanak minket út közben, a hatóságok jóindulatán és mi a meggyőző képességeinken múlik, hogy kapunk-e büntetést.

Számos utasbiztosítás az iratok elvesztése esetén is hasznos. Az új okmányok kiállításának költségét a legtöbb biztosítás fedezi, sőt némelyikhez assistance szolgáltatás is tartozik. Ez azt jelenti, hogy a biztosító segítséget nyújt a pótlási folyamatban.

Következő cikkünk: Étkezés a nyaralás során - főzés vagy étterem?