Étkezés a nyaralás során – főzés vagy étterem?

Hogyan érdemes készülni az étkezésekre a nyaralás során? Együnk étterembe, vagy főzzünk magunknak? Ha magunknak készítünk ételeket, mit főzzünk? Összeszedtük a pro és kontra érveket a különböző étkezési metódusokkal kapcsolatban.

Etkezes-a-nyaralas-soran-(1).jpg

A helyi gasztronómia megismerése

Az utazás egyik legjobb része, hogy más kultúrákkal, emberekkel találkozunk. Az étkezés, a gasztronómia ennek mindenképpen szerves elemét képezi. Minden régiónak megvan a maga különlegessége, amit mindenképpen érdemes felfedezni. Épp ezért a nyaralás során legalább pár alkalommal ajánlott étterembe menni. Ez mindenképpen az étkezés egyik legkényelmesebb formája. Amikor a pihenés, feltöltődés a cél, akkor jól esik, hogy kiszolgálnak, nem kell főzni, mosogatni, elpakolni.

Ellene szólhat, hogy sokszor idegen nyelven kell kommunikálni a felszolgálókkal, nem ismerjük az ételeket, illetve sokszor borsos az ára. Főként komoly allergiákkal rendelkező embereknek okozhat nehézséget ez az étkezés, azonban szerencsére egyre több helyen figyelnek oda erre is.

Inkább magadra főznél?

Sokan szeretnek magukra főzni. Ennek az előnye, hogy a menü teljes mértékben személyre szabható, sokszor olcsóbb, azonban ez sem minden esetben egyszerű. Akik sokat főznek tudják, hogy mennyit számít az otthoni konyha kényelme. A szálláshelyen egyáltalán nem garantált, hogy ez biztosítva van, a teljes konyha elpakolása – főként repülős utazás során – ritkán opció. Emellett az alapanyagokat is be kell szerezni, itt is előfordulhat, hogy a nyelvismeret hiánya hátrányosan érint bennünket. Arról nem is beszélve, hogy az étteremben nagyobb eséllyel beszélünk, legalább egy közös nyelvet a személyzettel, mint a szupermarketben.

Pár tuti kaja

Ha a mindennapi étterem túl drága, viszont a főzéssel sem szeretnél sokat foglalkozni, akkor van pár tuti kaja, ami gyorsan elkészül és akár magaddal is viheted, ha van hely pakolni. Ide tartoznak a különböző tészták, tésztaszószok. A legtöbbet lefagyasztva  is magunkkal vihetjük. De akár lecsót is el tudjuk tenni a befőtthöz hasonlóan, 1-2 üveg pedig tökéletesen elég egy napra.

A nyári hőségben sokszor jól esnek a könnyebb ételek, mindig jó választás, ha a helyi piacon nézünk körbe. Ott nagy eséllyel látunk ismerős alapanyagokat, a mindig friss zöldségek, gyümölcsök között válogathatunk. Ezzel a módszerrel ráadásul ötvözzük az olcsó és rugalmas étkezést a helyi gasztronómiai szokásokkal, hiszen a piacokon garantáltan helyi alapanyagokat szerezhetünk be.

Utazás előtt azonban semmiképpen se feledkezzünk el a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről sem. Ez az étkezésnél kevésbé része a mindennapoknak, azonban legalább olyan fontos!

Következő cikkünk: A leégés veszélyei és a Nap elleni védekezés