Hogyan takarékoskodj az üzemanyaggal egy hosszabb út során

Az üzemanyagköltségek egy hosszabb autóút során jelentősen leterhelhetik pénztárcánkat. Nem árt tisztában lennünk néhány olyan trükkel, amelyek segítségével akár 15-20% benzint is megspórolhatunk. Legyünk leleményesek és takarékosak!

A képen autó, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

Gondolkodjunk előre!

Legyünk előrelátó és következetes vezetők! Sokkal több üzemanyagot takaríthatunk meg, ha nagyobb követési távolságot tartunk, mert ebben az esetben nem kell minden alkalommal fékeznünk, amikor az előttünk haladó pénzpazarló azt teszi. Tartsuk tehát észben, hogy amikor fékezünk, elveszítjük azt az energiát, amit a gyorsítás során befektettünk. Ezzel a módszerrel nemcsak üzemanyagot spórolunk, hanem biztonságosabban is közlekedünk.

Tervezzük meg az utat!

Igyekezzünk nem a legnagyobb csúcsforgalom idején útra kelni. Az állandó megállás és elindulás ugyanis rendkívül benzinfaló. Ha egy nap több helyre kell mennünk, próbáljuk meg összeszervezni az utakat. Ha pedig hosszabb útra indulunk, tervezzük meg előre az útvonalunkat, majd használjunk térképet vagy a navigációs rendszert. Eltévedni ugyanis nemcsak bosszúság, hanem pénzkidobás is.

Tartsuk rendszeresen karban a gépjárművet!

Az előírt szerviz intervallumok betartása azért is fontos, mert így garantálható, hogy a motor a maximális teljesítményt tuja leadni. A koszos gyertyák, az eltömődött szűrők ezt meggátolják és akár 15 %-os túlfogyasztáshoz is vezethetnek.

Felejtsük el a kuplungot!

Ha a gépkocsi egyenletes terepen halad, ne nyomjuk le a kuplungot, hanem hagyjuk működni a motorféket. Az üzemanyag-befecskendezős motoroknál azonnal leáll az üzemanyag-ellátás, és a motor egy csepp benzin fogyasztása nélkül fékezi le az autót. Alapjáraton vagy kinyomott kuplunggal azonban továbbra is fogyaszt az autó. Ha a piros lámpánál túl korán nyomjuk ki a kuplungot, annyi benzint fogyasztunk, mint üresjáratban.

Kapcsoljuk ki a rejtett üzemanyagfalókat!

Az autó elektromossággal működő kényelmi eszközeit szintén a motor által elégetett benzin táplálja energiával. Ügyeljünk arra, hogy a hátsóablak, vagy az ülésfűtések ne maradjanak a szükségesnél hosszabb ideig bekapcsolva, mivel ez 100 kilométerenként akár egy literrel is növelheti a fogyasztást.
 

Forrás: https://hvg.hu/gazdasag/20050509benzin 

Ne felejtsük megkötni a maximális komfortot nyújtó utasbiztosítást!

Következő cikkünk: Milyen szempontokat vegyél figyelembe a szállás kiválasztásakor[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']