Horgászat a határon túl

Kis hazánk bővelkedik horgászatra alkalmas helyekben, azonban ez semmi a világon élő halfajok tekintetében. Legnagyobb halfajunk, a harcsa testtömege bőven képes meghaladni a száz kilót, azonban ezek a monstrumok is elmaradnak azoktól a halaktól, amit a tenger kínál. Összeszedtünk pár különleges halfajt, aminek horgászatáért érdemes lehet nagyobb utazásra adni a fejünket.

Horgaszat-a-hataron-tul-(1).jpeg

A nagy fehér tok

A horgászok biztosan, de talán mások is hallottak azokról az időkről, amikor a vizák felúsztak akár Budapestig is. Ezeknek a hatalmas halaknak (legnagyobb kifogott példány hossza meghaladta a 7 métert, súlya pedig az 1500 kilót) egy “családtagja” a nagy fehér tok a mai napig horgászható, igaz nem éppen a szomszédban. A horgászok egyik kedvelt célpontja a Fraser-folyó Kanadában, ahol horgásztársaságok százai várják a lelkes turistákat, hogy aztán a folyóra kihajózva a gigantikus hal nyomába eredjenek. A gyakran 100 kilót bőven meghaladó, hosszban pedig a 2-3 méter közötti példányok kifogásának élménye semmihez sem hasonlítható.

A tenger kihívásai

A tengeri, óceáni horgászat nagyban különbözik attól, amit itthon megszoktunk. Iszonyatos mennyiségű hal, akár hatalmas méretekben, rengeteg váratlan pillanattal. Könnyen előfordulhat például, hogy az általunk fárasztott halat a küzdelem közben egy nagyobb társa megdézsmálja, így nekünk már csak a fele jut. Az egyik nagy álom sokak számára a kék marlin. Ez egy szintén 2-3 méteres hal, hatalmas “szuronnyal” a fején, iszonyatosan fürge és erős. Emiatt megfogása embert próbáló feladat, hiszen könnyen előfordulhat, hogy órákon át kell küzdeni elemi erejével.

Az amerikai fenevadak

Bár a szépség relatív fogalom, talán az Alligator Gar és a Goliath Grouper nyugodtan nevezhető csúnyának. Előbbi főként az USA déli államaiban található, és egy olyan édesvizi szörnyeteg, amely száz millió éve változatlan formában él. Félúton van az aligátor és a hal között, innen is kapta a nevét. A Goliath Grouper pedig egy tengeri faj, megfogásához felhasznált csali mérete bőven meghaladja sok horgász legnagyobb kifogott halát is, ezek után elképzelhető, hogy a kifogása mekkora teljesítményt igényel.

Amikor messzi földre utazunk egy halfaj megfogása érdekében, ajánlott különböző horgásztúrákkal szervező társaságok felkeresésére. Célunk elérésére ugyanis ekkor van a legtöbb esélyünk, és ha már olyan sok pénzt fizetünk, akkor érdemes biztosra menni. Illetve soha nem szabad elfeledkezni az utasbiztosításról sem, ez minden utazás legfontosabb kelléke.

Következő cikkünk: Ezért menj zarándokútra