Időjárás előrejelzés: Mit érdemes nézni az utazás előtt?

A nyaralás előtt gyakran még akkor is az időjárás előrejelzéseket nézzük, ha ezt a mindennapok során nem tesszük. De bízhatunk benne? Honnan tudjuk, hogy jó idő lesz a nyaraláson? A tapasztalat azt mutatja, hogy az előrejelzés akár óránként változhat és még így is előfordul, hogy nem pontos. De mit lehet, akkor tenni?

Idojaras-elorejelzes-(1).jpg

Hogyan működik az időjárás előrejelzés?

A meteorológusok már számos műszerrel figyelik folyamatosan az Föld időjárást és ebből próbálnak meg, egy-egy régióra, előrejelzést adni. Több modell létezik, a legsikeresebbnek a numerikus időjárás előrejelzés mondható, amelynek az alapjait az 1920-as években fektették le, alkalmazása azonban csak a számítógép fejlődésével vált lehetségessé. A modell a jelenlegi időjárás és rengeteg változó alapján számolja ki, hogy mi várható a jövőben.

Emellett a szakértők figyelik még a különböző időjárási tendenciákat, az elmúlt évek időjárását, illetve figyelembe veszik a légköri sajátosságokat. Ma már műholdak segítségével egyszerre látjuk a teljes Föld időjárási viszonyait, ez az előrejelzésben is segít, azonban még így sem tudják 100%-osan megmondani a következő napok várható időjárását.

Mi tehát a teendő?

Egyre távolabbi és távolabbi előrejelzéseket láthatunk az interneten, népszerű nyaralóhelyek esetén az is előfordul, hogy a szezon előtt kiadják a különböző meteorológiai társaságok az elkövetkezendő hónapok várható időjárását. Ez azonban sajnos még annyira se megbízható, mint a másnapi időjárás előrejelzés. A rossz hír, hogy ez ellen nem is tudunk tenni semmit. A legnagyobb esélyünk akkor van, hogy ha a tervezett úti cél éghajlatának tendenciáit vesszük alapul. Ahol két évszak van, az esős, illetve a száraz, ott érdemes a szárazra időzíteni az utazást. Ahol az óceáni éghajlat miatt sok a csapadék ott is érdemes a történelem során szárazabbnak bizonyult hónapokat választani, egyéb esetben pedig bízhatunk a nyári meleg időben.

Az előrejelzés fontossága

Ennek ellenére nem érdemes teljesen figyelmen kívül hagyni az időjárás előrejelzést. Az olyan extrém eseményeket, mint a hurrikán, kánikula, heves esőzés már egy-két nappal, vagy akár héttel előre tudják jelezni, ha nem is pontosan, de nagyjából a várható időtartamot. Illetve ha már megvan a szállás meg az utazás, akkor is, legalább a várható időjárás tekintetében el tudjuk dönteni, hogy hogyan érdemes pakolni.

Az utazás előtt pedig mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő utasbiztosításról, sok esetben az időjárás okozta kellemetlen helyzetekben is jól jönnek.

Következő cikkünk: Előzd meg az utazás alatti betegséget!