Így készülj, ha búvárkodni tervezel a nyaralás során!

A tenger mellett nyaralók közül sokan szeretnek búvárkodni, felfedezni a közeli sziklákat, szirteket. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit kell tenned, ha idén te is szeretnéd magad kipróbálni ebben a sportban.

Buvarkodas-(1).jpg

Sznorkelezés, szabadtüdős búvárkodás

Ez a leggyakoribb, azok számára, akik nem sport búvárként, tanfolyam elvégzése után indulnak a tenger felfedezésére. Szabadtüdős búvárkodás, amikor minden segédeszköz nélkül merülünk, sznorkelezés, pedig, amikor a “pipával” a szánkba lebegünk a vízfelszínen, esetleg néha lemerülünk pár méterre. Ehhez nincs szükség tanfolyamra, vagy speciális felszerelésre, viszont pár dologra figyelni kell.

Ahogyan a felszereléssel történő búvárkodás esetén, úgy itt is minimum párban kell útnak indulni. A felszerelést bármelyik tengerparti butikban beszerezhetjük, azonban mindenképpen érdemes előtte a sekély vízben kicsit kísérletezni vele, megtanulni a használatát. Fontos, hogy a vízfelszínen lebegve gyorsan leégünk, ajánlott valamilyen vízi pólót, búvárruhát felvenni. A tengeri élőlényeket lehetőség szerint ne piszkáljuk, némelyik kellemetlen sérüléshez, mérgezéshez vezethet, illetve gyakoriak a védett példányok is.

Figyeljünk oda az időjárásra! A víz felszínén a hullámok miatt könnyen víz kerülhet a pipába, illetve a part közelében könnyen a sziklához csaphatnak minket is. Az éles szirtekkel pedig nem éri meg játszani, komoly sérüléseket is okozhatnak.

Légzőkészülékes búvárkodás

Amikor neoprén ruhában, palackkal a hátukon ugranak a vízbe a búvárok, akkor légzőkészülékes búvárkodásról beszélünk. Ennek nagyon komoly szabályai vannak, mert a merülés során a nyomásváltozás miatt számos dologra figyelni kell. A kommunikáció, a légzés, a megfelelő műszerek használata, végül a feljövetel is mind olyan dolog, amit tanfolyamokon lehet elsajátítani. Ezek sokszor több naposak, ezért komolyabb felkészülést igényelnek, sokszor nem elég egy hirtelen ötlet a nyaralás során.

Azonban ez a sport számos szépséget és kihívást tartogat az ember számára. A különleges élményről és a gyönyörű élővilágról nem is beszélve. Ezért, akit érdekel, annak érdemes elvégeznie a megfelelő tanfolyamot.

Amennyiben búvárkodni tervezünk a nyaralás során érdemes sportbiztosítást kötni. Minden utazás elengedhetetlen kelléke az utasbiztosítás, azonban a sportolni vágyók számára kiemelten fontos.

Következő cikkünk: Így küzdj a repülés okozta stressz ellen!