Így készülj a hosszú autóútra

Sokan indulunk útra autóval, mert befér az egész család, vihetünk magunkkal bőven csomagot, illetve a nyaralás során is mobilak maradnak. Az autózásnak számos előnye van és maga az utazás is lehet kellemes élmény, viszont tény, hogy ez az utazásnak egy elég megterhelő módja. Elmondjuk, hogyan teheted elviselhetőbbé!

Igy-keszulj-hosszu-autoutra!-(1).jpg

Készülj fel lélekben!

Az egész, vagy akár több napos autózás megterhelő. Erre mindenképpen előre fel kell készülni lélekben. Az utazást nagyon megnehezíti, ha mindenki hisztizik, kiabál. Kisgyerekeknél érdemes előre “gyakorolni”, szokják a gyerekülést, az autózással kapcsolatban legyenek kellemes élményeik. Számukra ez így is nagyon nehéz lesz, de ha a szülők, illetve testvérek nyugodtak tudnak maradni, akkor nekik is egyszerűbb.

Ezt vidd magaddal

A lelki felkészülés mellett gondold át mire van szükséged valóban. Csalóka, hogy sok a hely, illetve nagy a kísértés még a láb alá is pakolni, azonban a kényelem kulcskérdés. Hasonlóan az utastérbe se pakoljuk be a teljes hálószobát. Egy nyakpárna, vagy egy pokróc jól jöhet, azonban az autó fűt, illetve hűt, inkább utazzunk lazán, kényelmesen.

Át lehet gondolni az étel, ital választást is. Innivaló mindenképpen legyen nálunk, azonban lehet, hogy a szendvicseket nem kell berakni az utastérbe. Utazás közben eleve nincs szükségünk annyi táplálékra, sokan unalomból esznek csak. Illetve, az sem baj, ha időnként megállunk, nyújtózunk egyet és ilyenkor a kaja is előkerülhet a csomagtartóból.

Segítsd a sofőrt!

Nagyon sok múlik a sofőrön, ezért érdemes segíteni őt. A veszekedés, indokolatlan hangoskodás sokszor felesleges stresszforrás. Ha az anyósülésről navigáljunk figyeljünk rá, hogy higgadtan, időben mondjuk az instrukciókat, külföldön, ismeretlen területen vezetni megterhelő. Mindenkinek más az igénye, azonban sokszor segít, ha nem alszik mindenki más az autóban a sofőrön kívül. Ezért érdemes azt az utast előre ültetni, aki ébren marad, beszélget vele.

A legfontosabb azonban, hogy álljunk az úthoz pozitívan! Lehet, hogy meleg lesz, fáradtak leszünk, elgémberednek a tagjaink. De beszélgetéssel, játékokkal, zenékkel el tudjuk ütni az időt és közben koncentrálhatunk a nyaralás pozitívumaira.

Indulás előtt pedig ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni! Kifejezetten hasznos, amikor autós utazásnál valami probléma történik a járművel, ami sajnos a legaprólékosabb felkészülés mellett is előfordulhat.

Következő cikkünk: Ezt játszd az autóban!

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']