Így küzdj a repülés okozta stressz ellen!

A repüléstől való félelem, vagy másnéven aviofóbia számos embert érint. Azonban, mivel ez az utazás egyik legkényelmesebb, illetve leggyorsabb módja, sokszor rendkívül kellemetlen, ha ez problémát okoz. A jó hír azonban, hogy az aviofóbia leküzdhető, mutatjuk hogyan!

Repules-okozta-stressz-(1).jpg

Információszerzés

Természetesen minden ember más, azonban sokszor a repüléstől való félelmet az információhiány okozza. A médiában sokkal népszerűbbek a repülési katasztrófákról szóló hírek, filmek, mint a sikeres repüléseket bemutatók. Azonban a repülés az utazás egyik, ha nem a legbiztonságosabb módja. A repülés folyamatáról, a háttérben meghúzódó fizikáról, illetve a gépek biztonságáról pedig például a Liszt Ferenc Repülőtér mellett található Repülőgép Múzeumban is tájékozódhatunk.

Emellett segíthet, ha csökkentjük a stresszt a repülés előtt, például azzal, hogy a repülés előtt kimegyünk a reptérre, figyeljük a fel és leszálló repülőket, megnézzük a parkolási lehetőségeket stb. Illetve tegyünk meg mindent a nyugodt utazás érdekében. Ne hagyjuk a pakolást, se az indulást az utolsó pillanatra, csekkoljunk be előre és koncentráljunk az előttünk álló  nyaralás pozitív élményeire.

Technikák

Gyakori praktikák közé tartozik a gyógyszerek, vagy alkohol használata. Ezek azonban veszélyesek is lehetnek, mivel növelik a kontrollvesztés érzetét, ami fokozza a stresszt. Ha mégis a gyógyszerekhez fordulnál, akkor érdemes előtte a kezelőorvosoddal konzultálni.

Megpróbálhatod elterelni a figyelmedet, beszélgetéssel, filmezéssel, olvasással. A felszállásnál a technikai eszközöket ki kell kapcsolni, ezért ebből a szempontból az olvasás lehet hasznosabb. Vedd magad körül tárgyakkal, amik megnyugtatnak. Kedvenc pokróc, párna, plüss, egy fénykép, vagy bármilyen játék segíthet..

Ha pedig a bezártság is zavar, akkor érdemes a fapados légitársaságok helyett nagyobb társaságot választani. Itt gyakran nagyobb helyünk van, csendesebbek a gépek, több lehetőség van a figyelmünk elterelésére.

Segítség

A repülőgépen a személyzet fel van készülve az aviofóbiás utasokra. Éppen ezért már a beszállásnál nyugodtan jelezhetjük a félelmeinket, azonban a stewardessek is figyelnek és valószínüleg maguktól is oda fognak jönni, ha azt érzékelik probléma van. Ez légitársaságtól független, a személyzet célja mindig a nyugodt és biztonságos utazás garantálása.

Az utazás előtt azonban semmiképpen ne felejtsünk el gondoskodni utasbiztosításról. Szintén jó stresszcsökkentő hatása van hiszen, ha bármi probléma történik (elvesznek a csomagjaink, lekésünk egy átszállást), akkor enyhítheti a gondjainkat.

Következő cikkünk: Így készülj a hosszú autóútra