Ingyenes külföldi egyetemek 2023-ban

Sok fiatal elgondolkodik azon, hogy külföldön tanuljon tovább, egy ilyen diploma birtoklása igen kecsegtetően hangzik. Igen-igen, külföldi továbbtanulás, de mégis hogyan tovább?

Az Erasmus ösztöndíjak nagy népszerűségnek örvendenek a magyar hallgatók körében, évente több ezren utaznak ki különféle országokba tanulni. Ezek általában egy, vagy két félévre szólnak. De mi van akkor, ha valaki többet szeretne kint tanulni?

Kulfoldi-egyetem-(1).jpeg

 

Dánia

Az Európai Unió diákjai, valamint azok a személyek, akik állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, tandíjmentesen tanulhatnak. Az egyedi oktatási rendszerüknek és a kisebb csoportos foglalkozásaiknak köszönhetően az itt tanuló hallgatók a legboldogabbak közé tartoznak.

Ausztria

A szomszédos országban is több egyetemen tanulhatnak ingyenesen a hallgatók, többek között például Bécsben, Linzben, Salzburgban vagy akár Grazban. Természetesen a képzések német nyelven vannak meghirdetve, de minden évben találni pár angol nyelvűt is köztük. Érdemes figyelembe venni, hogy kutatóegyetemre vagy főiskolára adjuk-e le éppen jelentkezésünket, lévén hogy inkább elméleti, vagy gyakorlati tudást szeretnénk elsajátítani.

Izland

Viszonylag kevesen tudnak róla, de Izlandon is lehetőség van ingyenesen tanulni. Azon kívül, hogy értékes akadémiai tudásra lehet itt szert tenni, egy életre szóló élményt is adnak az Izlandon eltöltött egyetemi évek. Különböző izgalmas jelenségeket vizsgálhatunk meg és élvezhetünk testközelből; gleccsereket, vulkánokat, gejzíreket vagy meleg forrásokat.

Franciaország

Franciaország nem csak az Eiffel-toronyról és a Diadalívről nevezetes. Az oktatási rendszerük is rendkívül kifinomult, több évszázados gyakorlattal rendelkeznek, gondoljunk csak például a Sorbonne-ra. Nagyon sok külföldi hallgató megfordul az országban, az Európai Unió tagállamaiból érkező diákoknak pedig lehetőségük van ingyenes kurzusokra jelentkezni. 

Európai egyetemek alap- vagy mesterszakjaira is lehet jelentkezni. Sok eltérő véleményt lehet azzal kapcsolatban olvasni, hogy melyik az előnyösebb, vajon az alap, vagy a mesterképzést érdemes külföldi egyetemen elvégezni. Azzal viszont mindenki egyetért, hogy egy alapszak elvégzése után talán konkrétabb elképzelése születhet a hallgatónak, és könnyebben tud válogatni a szerteágazó külföldi mesterszakokból.

Mielőtt azonban elkezdenéd a külföldi tanulmányaidat, ne feledkezz el a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről a gondtalan egyetemi évek érdekében!

Következő cikkünk:
Kihagyhatatlan látnivalók, ha nyáron Amerikába mész