Isztambul különlegességei

Törökország legnépesebb városa számos szempontból különleges. Az Európát és Ázsiát elválasztó, Boszporusz-szoros két partján elterülő, hatalmas város mindenki számára életre szóló élményeket biztosít.

Isztambul-kulonlegessegei-(1).jpg

Európa és Ázsia találkozás

A két kontinenst összekötő város 1923-ig Törökország fővárosa volt. A mai napig az ország legnépesebb városa, amiben az eltérő kulúrák és a hihetetlen gazdag történelmi hagyaték mindenkit garantáltan lenyűgöz. A város nevezetességei jórészt az európai oldalon találhatóak, azonban érdemes, az egyik hídon átsétálni Ázsiába, illetve különböző hajós kirándulásokat tenni, hiszen így tudjuk egyben is megcsodálni ezt a csodálatos várost.

Mecsetek

Több szempontból is különleges mecseteket találhatunk Isztambulban. Ezekre mind igaz, hogy csak hosszú nadrágban, vagy szoknyában, a nőknek fedett fejjel, illetve vállal látogathatóak. A belépés a legtöbbször ingyenes, azonban bizonyos időszakokban a vallási szertartások miatt korlátozott.

A legismertebb talán a Hagia Sophia, amely 1453 óta működik mecsetként. 1935 és 2020 között múzeum volt, azonban azóta megint aktív vallási helyszín. Mellette érdemes lehet felkeresni a Kék mecsetet és a Szulejmán-mecsetet, mindegyik szintén lenyűgöző atmoszférával rendelkezik.

Nagy bazár

Teljességgel kihagyhatatlan látványosság a 67 fedett utcából álló hatalmas piac. Több mint 4000 bolt, külön rendőrség, éttermek és még bank is található itt. Garantáltan bármit meg tudunk venni, antik tárgyakat azonban nem vihetünk ki az országból, ezért arra nem érdemes költeni. A kultúrához tartozik, hogy alkudni kötelező. A hatalmas létesítményben akár egy teljes napot is el lehet tölteni.

Paloták

A számos különlegességet naphosszat lehetne sorolni, azonban még mindenképpen érdemes kiemelni az Oszmán Birodalom palotáit. A Hagia Sophia közelében található az Elsüllyedt Palota, amely egy 6. században épült víztározó. A Topkapi Palota a 15. században épült, a szultánok rezidenciája. Csak a hárem 300 helyiségből áll, ahol az uralkodók családtagjai, illetve feleségeik éltek. A bejárása több óra, érdemes legalább fél napot rászánni. Meg kell még említeni a Dolmabahce Palotát is, amely a 19. században az elavult Topkapi palota helyett készült, szintén a szultánok otthonaként. Ez a többi építményhez képes jóval modernebb, de ugyanúgy lenyűgöző építmény. Nem csak turistalátványosság, a török kormány gyakran szállásolja el itt a magas rangú vendégeit.

Mielőtt azonban belemerülünk a hihetetlen kavalkádba, sokszínűségbe, amely Isztambul felfedezését jellemzi, ne felejtsünk el gondoskodni megfelelő utasbiztosításról!

Következő cikkünk: Utazz kis csomaggal!