Kalandok a dzsungel mélyén: Amazónia

Dél-Amerikában, az Amazonas folyó mentén terül el Brazília, Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana területére is belógó őserdő. A Föld legnagyobb egybefüggő erdősége megszámlálhatatlan mennyiségű növény és állatfajnak ad otthont.

A világ legnagyobb erdeje

Az Amazonas folyó hihetetlen vízbősége (az utána következő nyolc legnagyobb folyó összesített vízhozamával bír), egy igazi paradicsomot hozott létre a növény és állatvilág számára. Hatalmas kiterjedése miatt a körülbelül fél Európányi őserdőt előszeretettel nevezik a Föld tüdejének is.

A terület jórészt lapos, ezáltal a Föld legnagyobb alföldjének címét is megszerezte magának. Az itt lévő állat és növényvilág a mai napig tartogat meglepetéseket, mindig fedeznek fel újabb és újabb fajokat.

Különleges élővilág

A legnagyobb biodiverzitással büszkélkedő Amazonas-medence egy 2020-as számítás szerint mintegy 2,5 millió állat és 0,5 millió növényfajnak a hazája. Ezek közül rengeteg csak és kizárólag itt található meg.

A különleges állatokhoz tartozik a tukán, rengeteg majom faj és olyan különleges vízi élőlények, mint az arapaima vagy a fekete kajmán. De említhetnénk a jaguárt, a tapírt, a tatut vagy a vízidisznót is.

Az egyik legnagyobb különlegessége a területnek, hogy a hihetetlen bőség ellenére viszonylag kicsi annak az esélye, hogy útközben jaguárok vagy bőgőmajmok állják utunkat. Bár az biztos, hogy utóbbiakat már messziről hallani fogjuk. Ennek az oka rendkívül egyszerű, a terület egész egyszerűen hatalmas.

Látogatás a dzsungelben

Természetesen ez a terület sem marad elzárva a látogatók elől. Nagyjából 22 millió ember él itt állandóak és mellette számos turista keresi fel minden évben. A hőmérséklet szinte soha nem csökken 20 fok alá, azonban február és április közepén szinte folyamatos az esőzés.

A legtöbb utazó akkor jár jól, ha május és június körül veszi célba az Amazonas-t, ekkor a végeláthatatlan esőzés és a nagy hőség is elkerülhető. A szálláshelyek keresésénél érdemes a jungle lodge-okat keresni, ezek igazán természetközeli és autentikus élményt nyújtanak az utazó számára.

Mielőtt azonban átadnánk magunkat a hihetetlen sokszínűség varázsának, ne felejtsünk el gondoskodni a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!