A leégés veszélyei és a Nap elleni védekezés

A leégés kifejezetten kellemetlen, ráadásul veszélyes is lehet pláne, ha gyakran előfordul. Bemutatjuk, hogy milyen veszélyekkel járhat, miképp kerüld el, illetve mit tegyél, ha mégis megtörténik.

A-leeges-veszelyei-(1).jpg

A leégés veszélyei

Amikor túl sokat tartózkodunk a napon könnyen leégünk, vagy napszúrást kapunk. Ez utóbbi kellemetlen rosszulléttel, hányással, fejfájással járhat, akár kórházba is kerülhetünk.

A sorozatos leégés pedig a bőr gyors öregedéséhez, rugalmasságának elvesztéshez, rendkívül súlyos esetben pedig bőrrákhoz vezethet. Ez persze nem jelenti azt, hogy azonnal rohannunk kell az onkológiára a legkisebb bőrpír megjelenése után, azonban érdemes mindent megtenni a rendszeres leégés elkerülése végett.

Így védekezz ellene

Először is tudatosítani kell, hogy nem csak a tengerparton éghetünk le! Szabadtéren végzett munka során, sőt magas hegyeken még kifejezetten hideg időben, túrázásnál, vagy síelésnél is. Ez azért van mert nem a hő, hanem az UV-sugárzás felelős az égésért. Épp ezért nyáron is a délelőtt 11 és délután 3 óra között érdemes árnyékban, beltéren tartózkodni, illetve figyelni az UV-sugárzás előrejelzést.

Ha hosszan tervezünk kint lenni, szoktassuk hozzá a testünket fokozatosan a napsütéshez. A nyaralás előtt napozhatunk otthon, egy-egy szép délutánon kifekhetünk a közeli parkba, végezhetjük a kerti munkát fürdőruhában. Persze ilyenkor is érdemes kenni magunkat naptejjel.

A nyaralás során eleinte érdemes erősebb nap elleni védő szereket használni. Mindenkinek más erősségű naptejre van szüksége. A fiataloknak, illetve a világos bőrűeknek ajánlott az erősebb termékeket választani. Érdemes sapkát viselni, illetve ha a napozás a cél gyakran kenni magunkat, pótolni a folyadékot és néha visszahúzódni az árnyékba. A legkönnyebben az arcunk, orrunk, vállaink égnek le, ezeket mindig különös gonddal kenjük be!

A leégett bőr kezelése

A napégést legkorábban akkor tudjuk érzékelni, ha néha megnyomkodjuk a bőrünket, amikor a nyomás hatására fehér folt keletkezik, akkor érdemes visszahúzódni az árnyékba, újra bekenni magunkat. Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes a piacon kapható, valamelyik leégés utáni termékkel kenni az érintett területet. Az aloe verás készítmények kifejezetten jó eredményeket tudnak elérni. Ha hólyagosodást is tapasztalunk, illetve komoly fájdalmaink vannak, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Szerencsére ritka, azonban előfordulhat, hogy olyan sérüléseket szenvedünk a napon, ami kórházi ellátást igényel. Ilyenkor is kifejezetten jól jön a megfelelő utasbiztosítás, az utazás előtt ne felejtsünk el erről gondoskodni!

Következő cikkünk: Így készülj, ha búvárkodni tervezel a nyaralás során!