Martinique

A legeurópaibb karibi szigetet – így emlegetik a Karib-tengerben található, 1128 négyzetkilométeres, 376 ezer fős Martinique-ot, amely jogilag Franciaország tengerentúli megyéjének számít, azaz az Európai Unió része. A helyet Kolumbusz Kristóf fedezte fel még 1502-ben, majd a történelme során szinte mindig francia gyarmat volt.
 

martinique-(1).jpeg


Az itt élők többsége afrikai származású, ennek a szigeten korábban alkalmazott rabszolgasághoz van köze. A beszélt nyelvek között a hivatalos a francia, ám a helyiek inkább a kreolt használják. Jelentős iparága a turisztika, de a cukornádjáról és a banántermesztéséről is híres, a rumkészítésben kifejezetten erősek. Mivel uniós tagállamról beszélünk, a hivatalos fizetőeszköz az euró. A sziget északi részén esőerdők és fekete homokos strandok találhatók, a turisztikai szempontból népszerűbb partszakaszok délen helyezkednek el. Amikor egy európai a télből a nyárba utazna, Martinique kiváló választás, hiszen januártól áprilisig tart a száraz évszak. Ha valaki az aktív pihenésben hisz, annak is jó választás, a strandolás mellett remek túralehetőségek kínálkoznak, gazdag növény- és állatvilággal lehet találkozni.

Érdemes azonban kísérővel elindulni, mert a szigeten mérgeskígyók élnek. A tengeri világ szintén látványos, a nyaralások szerves része a búvárkodás. A sziget legszebb strandjaként Les Salinest szokták emlegetni, itt a homokos part, a csodás víz és a pálmafák tökéletes összhangban találhatók. Azért aggatták rá a legeurópaibb jelzőt, mert erős a francia befolyás a helyen, amely például a helyi kreol konyhával keveredve kiváló gasztronómiai összhatást eredményezett.

Martiniquei utazás előtt a legfontosabb a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása.

Következő cikkünk:
Tengerparti nyaralás