Mit csináljunk a növényekkel a nyaralás alatt?

A nyaralás során gyakran okoz problémát, hogy amíg mi távol vagyunk az otthoni növények miként fognak túlélni. A legjobb megoldás, ha megkérünk egy szomszédot, barátot, vagy családtagot az öntözésre viszont, ha erre nincs lehetőség akkor is van megoldás!

Mit-csinaljunk-a-novenyekkel-a-nyaralas-alatt-(1).jpg

Növények a kertben

Ha a kertben vannak a növényeink, akkor érdemes egy locslórendszert kiépíteni. A csepegtetős rendszerek kiépítése a konyhakertben nem igényel hatalmas tapasztalatot, ráadásul könnyedén programozhatóak az automata öntözésre. Nem csak a nyaralást, de az otthon töltött hétköznapokat is megkönnyítik. Ha a gyepet is automata rendszerrel tervezzük locsolni, akkor elképzelhető, hogy a tervezésben szükségünk lesz szakemberre, de a rendszer megépítése ebben az esetben sem nehéz.

Szobanövények

Sokszor a benti növények, ilyen helyzetben nagyobb kihívást jelentenek. Azonban ezeknek az életben tartása is könnyen megoldható. Az egyik népszerű módszer PET palackokat használ. Ehhez nincs szükség másra, csupán annyi palackra, ahány növényt öntözni szeretnénk. Ezeket szúrjuk fejjel lefelé a növények mellé a földbe. A palack száját valamivel el kell zárni. Ez lehet egy erre a célra kialakított agyagkupak, az üveg saját kupakja, azon apró lyukakkal, vagy parafa dugó is. A palackot töltsük fel vízzel és amíg az el nem fogy, addig szépen, fokozatosan öntözi a növényeket.

Egy másik jó megoldás lehet, ha madzagot használunk. Ehhez egy – a cserépnél magasabb – pohárra, vagy lavórra van szükségünk. Ezt töltsük fel vízzel, majd állítsuk a növény mellé. A vizes edény és a növény között pedig egy vastag gyapjú, vagy pamutfonálból képezzünk hidat, ez innentől kezdve folyamatosan nedvesen fogja tartani a növényt. A fonalat érdemes mind a két végén nehezékkel fixálni.

Rövidebb nyaralás

Ha csak rövidebb időre megyünk el, akkor előfordulhat, hogy növényeink kibírják locsolás nélkül. A legtöbb növény nem szereti, ha túlöntözzük, ezért ez semmiképpen se jó megoldás. Viszont, ha várunk a locsolással közvetlenül az indulás előttig, akkor minimalizálhatjuk azt az időt, amíg nem kapnak vizet. Emellett érdemes elvinni őket az ablakból, hogy ne érje őket közvetlen forróság. Alkalmazhatunk önöntöző kaspókat is, ezeknek a működését azonban ki kell tapasztalni, ezért nem jó utolsó pillanatos megoldásnak.

Az indulás előtt azonban nem csak a növényekről kel gondoskodni, hanem magunkról is. Saját biztonságunk érdekében ne felejtsünk el megfelelő utasbiztosítást kötni!

Következő cikkünk: Cinque Terre: Az olasz göngyszem