Petra romvárosa

Petra romvárosa Jordánia déli részén található. Ez az egyik legikonikusabb és lenyűgözőbb régészeti helyszín a világon. A város a vörös homokkő sziklákba vájt impozáns sziklasírokról és monumentális templomokról ismert, amelyek több mint kétezer évesek. Petra a világörökség része, és egyben a hét új csoda egyike is. Ha lenyűgöző történelmi és kulturális élményekkel szeretnél gazdagodni, akkor Petra az ideális úti cél.

Petra-romvarosa-(1).jpg

Petra történelme

A város Jordánia déli részén található és egykor a nabateus nép fővárosa volt. A város neve az ógörög "πέτρα" (pétra) szóból származik, ami "szikla" vagy "kő" jelentést hordoz. Petra híres vörös homokkő sziklákba vájt építményeiről és sírjairól, amelyek lenyűgöző mérnöki munkákat és művészi kiválóságot tükröznek.

A nabateusok K. e. 4. századtól kezdve alakították ki a területet, a helyszínt kereskedelmi útvonalak elhelyezkedése miatt választották. A város a virágkorát Kr. e. 1. században és a Kr. u. 1. század elején élte, amikor a királyság fontos kereskedelmi központtá vált.

A Kr. u. 2. században a rómaiak elfoglalták Petra városát, és a terület a Római Birodalom részévé vált. Fontossága a kereskedelmi útvonalak változása miatt csökkent, és a város lassan elnéptelenedett.

A középkorban Petra elhalványult, és a világ számára feledésbe merült. A területet csak a 19. század közepén fedezték fel újra a nyugati felfedezők és régészek, köztük Johann Ludwig Burckhardt. Az ősi város régészeti feltárása és helyreállítása azóta folyamatosan zajlik, ma világörökségként része a UNESCO által védett helyszíneknek.

Kaland, felfedezés és különleges élmények

Petra földalatti völgyek és titkos folyosók hálózatain keresztül közelíthető meg. Az egyik legismertebb helyszín a Szikla Kapuja, a város hivatalos bejárata, amelyet egy hatalmas sziklába vágott, festői kapu jelöl. A Színház tér szintén lenyűgöző, itt az egykori római színház romjai találhatók, és ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező teraszokra.

A Ház a Szeretőbe, amely a sziklába faragott luxus szálloda volt, és a Köztes sírok, amelyek a városi központ sírjai, mind olyan látványosságok, amelyek feledhetetlen benyomásokat hagynak minden látogatóban.

Petra maga a sziklákba vágott sziklasírok és sírok látványa is lehengerlő. Az Al-Khazneh, vagyis a Kincseskamra a legismertebb közülük, és egyben Petra jelképe is. Esténként a Kincseskamrát varázslatosan megvilágítják, ami elképesztő látványt nyújt.

Egyéb programok

Az aktívabb utazók számára a környező hegyek felfedezése és a sziklák közötti túrák is rendkívül izgalmasak lehetnek. A Wadi Rum sivatag közelében található Petra, így szafari túrák is elérhetők, ahol a lenyűgöző sivatagi tájat fedezhetjük fel.

Petra romvárosa Jordánia egyik legkülönlegesebb és legvarázslatosabb helye, amely örök emlék marad minden utazó számára. Ne hagyd ki ezt a különleges élményt, fedezd fel ezt a csodálatos régészeti kincset!

Az indulás izgalmában azonban ne felejts el utazás előtt gondoskodni a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Következő cikkünk: Casa Batlló – különleges ház egy különleges építésztől