Rózsaszín delfinek

Az Amazonas folyóban él egy speciális delfinfaj, amelyet amazonasi folyami delfinként, vagy más néven rózsaszín delfinként ismerünk. Rövid cikkünkben ezt a különleges állatot mutatjuk be.

Amazonasi-delfin-(1).jpg

A legnagyobb folyami delfin

Elsősorban az Amazonasban és az Orinocóban, illetve ezen folyók mellékágaiban él ez a folyami delfin, amely nemének egyetlen faja. Akár 2,5 méteres hosszával, illetve 185 kg-ot is elérő testsúlyával a legnagyobb folyami delfinnek tekinthető.
Életmódból adódó különlegességek

Az évszakok változásával az Amazonas vízszintje folyamatosan változik. Ezért a rózsaszínű delfin kiemelkedő navigációs képességekkel rendelkezik, mert gyakran kell vízzel elöntött erdőkben, fák között manővereznie. Ennek köszönhetően az egyetlen delfin, amelyik képes hátrafelé is úszni. Különleges színét csak felnőtt korban éri el, a fiatal példányok, a hagyományos társaikhoz hasonlóan szürkés színnel rendelkeznek. Nem lesz mindegyik egyformán színes, van amelyik csak fotokban, de olyan is, amelyik színében leginkább egy flamingóra emlékeztet. A rózsaszín delfin, ha izgatottá válik, akkor a színe élénkebb lesz.

Változatos táplálkozás

A fogascetek közül ez a faj rendelkezik a legszélesebb körű diétával. Ezt is a lakóhelyének köszönheti, az Amazonas-medence ugyanis a föld talán legváltozatosabb élővilágának ad otthont. Több mint 50 féle halat, köztük piranhát, vagy akár harcsát is, teknősöket, békákat, illetve rákokat fogyasztanak ezek a különleges színű emlősök.

Hol találkozhatsz vele?

Mivel folyami delfinről van szó, ezért fogságban ritkán tartják, bár előfordul. Európában egyedül a németországi Duisburgban találkozhatunk vele. Itt élt 2006-ban bekövetkezett haláláig Apure, jóval a 40. életévének betöltése után, amivel fajának valószínüleg legidősebb képviselője volt. Ma már csak egyetlen hím példány, Butu várja a látogatókat. Azonban természetes élőhelyükön, az Amazonasban is meg lehet őket tekinteni. Kora reggel és délután aktív igazán és előfordul, hogy a hajók, csónakok keltette hullámokban úszik. Tekintélyes mérete miatt pedig ilyenkor elég egyszerű észrevenni.

Mielőtt azonban az esőerdő hívó szavának engedve útnak indulunk, ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni! Extra biztonságot ad, ezáltal pedig sokkal nyugodtabban élvezhetjük a nyaralást és az új kalandokat.

Következő cikkünk: A világ legnagyobb stadionjai

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']