Utazás egzotikus országokba

Cestování do exotických zemí

Egzotikus országba utazik? Napfény, meleg, tenger és gyönyörű természet. Nem szabad azonban megfeledkeznie az éghajlatváltozásról és a fertőző betegségek veszélyeiől sem. Az előkészületek még indulás előtt kezdődnek - keressen fel egy erre szakosodott egészségügyi intézményt, és konzultáljon orvosával az ajánlott megelőzési lehetőségekről.
 

Néhány tipp az egészsége védelméért

  • Ügyeljen az ivóvízként, fog- és arcmosáshoz használt víz minőségére. Felforralásakor a vizet legalább 5 percen át forralja 100 °C fokon. Az egyszeri, rövid felforralás önmagában nem elég.
  • Ne tegyen jeget az italába. A víz, amelyből készült, gyakran nem jó minőségű, és a fagy nem pusztítja el a fertőző betegségeket terjesztő kórokozókat.
  • Ügyeljen az ételek megfelelő hőkezelésére.
  • Kerülje a nyers és félig nyers halak, rákfélék és hasonló ínyenc falatok fogyasztását.
  • Ne egyen zöldséget, gyümölcsöt, ha nem tudja alaposan megmosni vagy meghámozni. A megmosásához kizárólag egészségügyileg ártalmatlan vizet használjon.
  • Ne fogyasszon tejterméket, ha nem egészségügyileg ártalmatlan, pasztőrözött, valódi tejből készült termékről van szó.
  • Kerülje a házilag készített szeszes italok fogyasztását.

 

Hasmenés


A hasmenés - különösen a trópusokon és szubtrópusokon tett utazások során - a leggyakrabban jelentkező betegségek egyike. Az úti elsősegély készlet tartalmazta gyógyszerek alkalmazása esetén általában 2-3 napon belül elmúlik, gyakran azonban csak 1 napig tart. A hasmenést baktériumok, bakteriális eredetű mérgek, egysejtűek, vírusok is okozhatják, de egyes hashajtó hatású élelmiszerek vagy túlhűtött italok fogyasztása esetén is felléphet. Ha a hasmenést láz kíséri, forduljon azonnal orvoshoz.
Ha a súlyos hasmenés során hányás és gyors folyadékvesztés tünetei is jelentkeznek (felgyorsult, vagy akár eltűnő pulzus, ráncos bőr, beesett szemek, száraz nyálkahártyák, olthatatlan szomjúság és elváltozott hang), szintén haladéktalanul forduljon orvoshoz.
A só- és vízveszteséget a száj rehidratálására szolgáló, gyógyszertárakban eredeti csomagolásban forgalmazott, gyermekek és felnőttek részére szóló, adagolást feltüntető tasak tartalmának feloldásával pótolja.
 

Hepatitis A


A betegség lappangási ideje 15-50 nap, így a tünetei akár a hazatérést követően is jelentkezhetnek. A betegséget szennyezett vízzel, élelmiszerrel vagy piszkos kézzel terjedő vírus okozza. E betegséggel szemben az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett a védőoltás is hatékony védelmet nyújt.
 
 

Malária


A malária megelőzésének legfontosabb eszköze a maláriát terjesztő szúnyogokkal szembeni védelem. További védelmet jelent a profilaxis - azaz fertőzésveszélyt csökkentő, preventív - gyógyszerek szedése. A megfelelő készítményekkel kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Bármilyen, a hazatérését követő láz jelentkezése esetén feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvosát arról, hogy maláriával fertőzött területen tartózkodott.

Napfény


Napfény elleni védelemként magasabb fényvédő faktoros napozókrémeket, UV-sugárzással szemben védő napszemüveget és fejfedőt használjon. Ügyeljen arra, hogy megfelelő, természetes anyagokból - pamut, len, esetleg természetes és műszövetek kombinációjából - készült ruhaneműt viseljen.

Szenteljen fokozott figyelmet a természetes alapanyagból készülő, jól szellőző, sérülésekkel, zúzódásokkal és lokális paraziták támadásaival szembeni védelmet nyújtó, megfelelő cipő kiválasztásának.
 

Fürdés


Tengeri fürdőzés esetén használjon éles tárgyakkal és tengeri élőlényekkel (pl. tengeri sünökkel) szembeni védelmet kínáló lábbelit. Fürdőzéskor ne becsülje túl az erőnlétét, és ügyeljen a veszélyes helyzetekre, pl. erős hullámzásra vonatkozó figyelmeztetésekre.
Egyes országokban fennáll a vérmételyek okozta fertőzés (schistosomiasis, bilharziózis) veszélye is. E megbetegedés köztes gazdaállatai bizonyos édesvízi csigafajták, ezért soha ne fürdőzzön olyan folyóban, tóban és nem ellenőrzött medencében, amelyekben ezek a csigák előfordulhatnak.
 

Állatok


Kerülje az olyan ismeretlen állatokkal való érintkezést, amelyek veszettséggel vagy más fertőző betegségekkel fertőzhetik meg.
Egyes területeken fennáll a mérges kígyók általi megmarás veszélye. Ezért szenteljen fokozott figyelmet e veszélyforrásnak, különösen áttekinthetetlen, bozótos területeken haladva. Védje lábát megfelelő lábbelivel.
 

Rovarcsípések


Rovarok és más ízeltlábúak ellen rovarriasztó készítményeket használjon. Ezek a használati útmutatókkal együtt gyógyszertárakban beszerezhetőek. A rovarok és ízeltlábúak irtására szolgáló készítményeket (rovarölőket) szintén gyógyszertárakban vagy drogériákban szerezheti be. Rovarcsípésekkel szemben nyílászárókra helyezett rovarhálókkal, alvás közben pedig úgyszintén rovarriasztó készítményekkel impregnált szúnyoghálókkal védekezhet.

Esténként a lehető legkevesebbet tartózkodjon kültéren. Ha ki kell mennie, testfelülete legnagyobb részét lehetőség szerint szúnyogokat nem vonzó, sötét ruhával fedje el. Alvóhelyét ajánlott, a szúnyogok melegágyaként szolgáló vízfelületektől legalább 2 km-re megválasztania.