Thaiföld kulináris kalandja

Már önmagában az ételek miatt megéri Thaiföldre utazni, a lenyűgöző környezet, csodálatos strandok és színes kultúra már csak a ráadás. Ázsia egyik legkülönlegesebb országának a gasztronómiája is kiemelkedő, íme a legjobb fogások!

A thai konyha

Számos trópusi gyümölcs, különleges zöldségek, friss tengeri áru és bőséges hús, illetve tejtermék is helyben elérhető. Ebből már sejthető, hogy a thai konyha a világ egyik legkülönlegesebbje. Az erősen fűszeres kulináris hagyományokat az ősi népekre jellemző konyha és a különböző – indiai, európai, kínai – behatások tették olyanná, amilyen ma.

A “nemzeti étel” egyértelműen a pad thai. Már itthon is nagy népszerűségnek örvend, azonban nyilván a helyben az igazi. Hasonló étel, azonban nálunk már kevésbé ismert a pad kra pao. Rizs, hús, zöldségek és tükörtojás az elengedhetetlen tartozéka.

Persze nem mehetünk el szó nélkül a thai curry mellett, amelyek közül a sárga enyhe, a zöld közepes a piros pedig kifejezetten csípős. Az édesszájúaknak pedig minkdenképpen ki kell emelni a mangós rizst. A ragadósra főzött jázmin rizst friss mangóval, lencsével és kókuszkrémmel tálalják. Kihagyhatatlan élmény.

A legjobb utazási célpontok

Nehéz dönteni a számos úti cél közül, ha Thaiföldről van szó. Nyilvánvalóan a főváros, Bangkok mindig kiváló választás, amikor a cél a gasztronómia minél mélyebb élvezete, hiszen egy helyen ott van minden.

A strandolásra (is) vágyó utazóknak pedig érdemes Phuket-t, az ország legnagyobb szigetét, vagy Ko Phi Phi-t, egy igazi földi paradicsomot célba venniük.

Tippek az utazáshoz

Thaiföld kifejezetten elérhető. Az ország biztonságos, rengeteg táblán angolul is szerepel az információ, a legtöbb helyen van Wi-Fi és a 4/5G hálózat is kiváló. Azonban  pár dologra oda kell figyelni.

Az étel a legtöbb esetben biztonságos, de érdemes keresni a frissen elkészített fogásokat. Ennek ellenére az első pár nap okozhat kellemetlenségeket, mire a szervezetünk hozzászokik az új világhoz.

Fontos, hogy utazóként tisztelettel viszonyulj a helyi kultúrához. Ez főleg azt jelenti, hogy ne sértegesd a buddhizmus vagy a királyi családot, ne öltözz kihívóan és tartózkodj az utcán a túlzott intimitástól.

A legfontosabb azonban, hogy indulás előtt ne feledkezz meg a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!