Tippek a hőség ellen – így viseld el a kánikulát

A nyári hőség sokaknak okoz kellemetlenségeket, emellett veszélyes is lehet. A csecsemők, fiatal gyermekek, a 65 évnél idősebbek, illetve a szív- vagy érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek. A légkondi azonban nem érhető el minden esetben, ezért most bemutatunk pár tippet a hőség elviselésére.

Tippek-a-hoseg-ellen-(1).jpg

Minden fejben dől el

Az agyunknak nagy hatása van arra, hogy mennyire viseljük el a hőséget. Persze a kánikula  az kánikula, de minél kevésbé koncentrálunk a hőségre, annál jobban fogjuk magunkat érezni. Az agyunk becsapására egy jó megoldás, ha nem nézünk rá a hőmérőre. A 33 Celsius-fok csak akkor lesz kegyetlenebb, ha ráadásul még folyamatosan arra is koncentrálunk, hogy milyen meleg van. Emelett sokaknál beválik, ha jeges tájakról néz felvételeket, képeket.

Praktikák vízzel

A víz, illetve a jég jó barátunk, külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt. Ideális hűtést biztosíthat elalvásnál, vagy napközben, ha nedves törülközőt rakunk a mellkasunkra, nyakunkra, kezünkre, lábunkra. Elalvásnál azonban ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a hűtést, mert akkor könnyen megfázhatunk. Sokszor elég, ha csak egy kisméretű törülközőt bevizezünk és egy pár percre felrakjuk a homlokunkra, felsőtestünkre. Takarózhatunk vizes ágyneművel is (természetesen anélkül, hogy a paplan bele lenne húzva), azonban ez természetesen a lepedőt, szivacsot is nedvesíti, ezért olyan helyeken ajánlott, ahol még éjszaka is garantált a kánikula. Viszont Dél-Olaszország egyes részein, esetleg Afrikában ez is indokolt lehet.

Hűtsd magad okosan

A testünkön elég pár pontot hűteni a jobb érzés eléréséhez, ide tartozik a csukló, boka, combok belső oldala, illetve a nyak. Arra azonban ügyeljünk, hogy az izületekhez közeli részek túlhűtése akár fájdalmakhoz is vezethet. Nem érdemes tehát nyakunkon vizes törülközővel átaludni a teljes éjszakát.

Érdemes könnyebb ételeket fogyasztani, illetve cukor-, szénsav- és alkoholmentes folyadékot. Páran a langyos, vagy egyenesen meleg italokra, teákra esküsznek, hiszen ennek hatására a testünk hűtésbe kezd. Azonban ez a hűtés sok esetben az izzadást jelenti. Ezt nem mindenki szereti, ami érthető, hiszen sokszor kellemetlen szagokkal, foltosodó ruhával jár együtt. Azonban az izzadság a testünk – rendkívül hatékony – hűtési folyamatának része. Ezért, amikor lehetőségünk van, érdemes mellőzni az izzadást gátló szerek használatát, illetve a verejték  törölgetését.

Az utazás előtt azonban semmiképpen se felejtsünk el utasbiztosítást kötni. A váratlan események megkímél minket a stressztől. A könnyed relaxálás során pedig a nagy hőséget is könnyebb elviselni.

Következő cikkünk: Esőnap a nyaraláson