Utazás oktatási céllal

Napjainkban egyre több fiatal választja azt a lehetőséget, hogy tanulmányait részben, vagy teljesen külföldön végzi el, akár Európán belül, akár más kontinensen. De milyen előnyei vannak a külföldi tanulmányi utaknak és mire érdemes odafigyelni előtte, illetve közben?

A képen fű, égbolt, kültéri, személy látható

Automatikusan generált leírás

Külföldi tanulmányok előnyei

Rengetegen választják a külföldi tanulmányi programokat, mégpedig azért, mert egyre nagyobb az igény arra, hogy fiatal éveikben világot lássanak és minél több különleges élménnyel gazdagodjanak. Külföldi tanulmányok során új országokat, látószögeket, szokásokat és kultúrákat fedezhetünk fel. Előnyei közé tartozik továbbá az a lehetőség, hogy a befogadó nemzetet fokozatosan megismerve számunkra új természeti csodákat, múzeumokat és nevezetességeket is felfedezhetünk, nap mint nap. 

Sok külföldi tanulást választó hallgató először hagyja el otthonát, így amikor megérkeznek új fogadó országukba, azonnal elbűvölik őket az eltérő kulturális perspektívák, új ételek, szokások, hagyományok és társadalmi légkör és lehetőségük nyílik egy teljesen új életmód szemtanújának lenni.

Ezen kívül, ha külföldön tanulunk több hónapig vagy akár évig, akkor sem korlátozódunk arra, hogy csak azon belül a nemzeten belül utazzunk, ahol tanulunk és élünk, hisz könnyen felfedezhetjük a szomszédos országokat is! Például, ha Franciaországban tanulunk, akkor lehetőségünk van Európa különböző részein utazni, beleértve Londont, Barcelonát vagy Rómát is.

Egy másik ok, amiért érdemes fontolóra venni a külföldi tanulmányokat, az a lehetőség, hogy különböző stílusú oktatásban részesülhessünk. Ha beiratkozunk egy külföldi tanulmányi programba, esélyünk lesz meglátni a választott szak azon oldalát, amelyben esetleg nem volt részünk otthon. A befogadó ország oktatási rendszerébe való belelátás nagyszerű módja annak, hogy valóban megtapasztaljuk és megértsük az embereket, hagyományaikkal és kultúrájukkal együtt. Az oktatás egyértelműen minden külföldi tanulmányút középpontja, épp ezért a megfelelő iskola kiválasztása nagyon fontos tényező.

Nagy eséllyel, ha valaki külföldi tanulmányokat tervez, az egyik fő vonzerő az idegen nyelv tanulásának lehetősége. A külföldi tanulmányok lehetőséget nyújtanak arra, hogy teljesen belemerüljünk egy új nyelv megismerésébe, és nincs is jobb tanulási mód, mint a mindennapi életben tapasztalt és felvett nyelvfordulatok, kifejezések és a megfelelő kiejtés megtapasztalása. Emellett a fogadó egyetem valószínűleg kínálni fog nyelvtanfolyamokat is, hogy formálisabb nyelvoktatást is nyújtson külföldi hallgatóinak. 

A külföldi tanulmányi program befejezése után sokan hazautaznak és viszik magukkal a kultúrát, a nyelvtudást, a nagyszerű oktatás eredményét és a tanulási hajlandóságot is. Mondani sem kell, hogy ezek mind nagyon vonzóak a jövőbeli munkaadók számára. Sok hallgató azonban úgy találja, hogy annyira megszerette fogadó országát, hogy úgy dönt, hogy ott keres munkát, ilyenkor a helyi oktatás nagyon értékesnek bizonyul majd az adott országban is.

A külföldi tanulmányok egyik legnagyobb előnye, hogy új, életre szóló, különböző háttérrel rendelkező barátokat szerezhetünk. Külföldi tanulmányok során a fogadó ország diákjaival fogunk együtt órákra járni és lakni is. Ez lehetőséget ad arra, hogy valóban megismerjük és tartós kapcsolatokat teremtsünk diáktársainkkal. A külföldi tanulmányi program befejezése után ezért mindenképpen érdemes kapcsolatba lépnünk nemzetközi barátainkkal. A személyes kapcsolatok ápolása mellett ezek a barátok fontos kapcsolat-hálózati tényezők is lehetnek később is életutunk vagy karrierünk során.

Tippek külföldi tanulmányokhoz

A köszöntések és az ismerkedési kérdések előzetes megtanulása előnyünkre válhat a kapcsolatteremtés során, valamint bizonyos funkcionális kérdések is, amelyek megkönnyíthetik a mindennapjainkat, így az első napok is kevésbé stresszesek lesznek. Vizsgáljuk meg indulás előtt az adott ország helyi viszonyait, törvényeit, jogrendszerét, időjárását és kultúráját is, hogy ne érjenek meglepetések és tájékozatlanságunk miatt ne keveredjünk bajba! 

Regisztráljuk külföldi tanulmányi utunkat, ez tájékoztatja majd a helyi nagykövetséget arról, hogy külföldön tartózkodunk, és segítséget nyújt otthon vagy a látogatott országban bekövetkező vészhelyzet esetén. Emellett az egyik legnagyobb stresszhelyzet lehet, amellyel tartós külföldön tartózkodás során találkozhatunk, a bankkal való problémák. Feltétlenül értesítsük bankunkat előre, hogy külföldön fogunk tartózkodni és adjunk meg konkrét időpontot és adatokat is arról, hogy mikor és hol élünk külföldön, így nem találnak majd gyanús forgalmat a bankszámlán, ezáltal nem kell azzal szembesülnünk, hogy bankkártyánkat vagy hitelkártyánkat hirtelen elutasítják.

Sose hagyjuk a papírmunkát az utolsó pillanatra, ha nem szeretnénk fejfájást okozni saját magunknak! Mielőtt elindulnánk, kérdezzük meg tanulmányi tanácsadónkat, oktatóinkat vagy korábbi külföldi tanulmányokat végzett ismerőseinket, hogy mit várnak el tőlünk a felkészülés szakaszában. A legfontosabb elintéznivalók indulás előtt többek között az egészségbiztosítás, költségvetés-tervezés, lakhatás fixálása és a reptéri transzfer biztosítása.

Extra tipp, hogy készítsünk másolatot az úti okmányokról és személyi iratainkról, ezeket vigyük magunkkal az eredetitől elkülönítve. Ha megérkeztünk, az eredeti iratokat tegyük biztos helyre új otthonunkban és a másolatokat vigyük magunkkal, hogy semmiképp se veszítsük el az eredeti igazolványainkat. 

Az ésszerű költségvetés beosztása érdekében figyeljük meg, hogyan étkeznek és vásárolnak a helyiek. Kerüljük el, hogy többet fizessünk a szolgáltatásokért és a közlekedésért, mint kellene! Kérdezzük meg diáktársainktól, tanárainktól vagy vendéglátó családunktól, hogy mi a helyi ára, így össze tudjuk hasonlítani a mondott árral, ha sor kerülne rá. Ha engedi a vízumunk, vállalhatunk részmunkaidős állást is tanulmányaink mellett, hogy biztosan ne kelljen aggódnunk a pénzügyek miatt!

Hosszabb ideig külföldön tartózkodni és távol lenni otthonunktól sok aggodalmat szülhet. Az esetleges balesetek, károk általi pénzügyi veszteség ne legyen egy közülük! Indulás előtt mindig kössünk utasbiztosítást, hogy emiatt ne fájjon a fejünk többé!

Következő cikkünk: Utazás lakóautóval