Üzbegisztán kihagyhatatlan látnivalói

Üzbegisztán, Közép-Ázsia gyöngyszeme, olyan ország, melynek titokzatos szépsége és gazdag kulturális öröksége méltatlanul maradt eddig a világ szeme elől rejtve. Készülj fel arra, hogy elmerülj a Kelet varázslatos világában, és fedezd fel Üzbegisztán rejtett kincseit!

Uzbegisztan-kihagyhatatlan-latnivaloi-(1).jpg

Rejtett művészet Savitskyval

Nukusban, a Karakalpakstan régió fővárosában található egy rendkívüli és alulértékelt múzeum. A múzeumot Igor Savitsky, művész és régész alapította, aki 30 évig élt a régióban. Savitsky először ékszereket, ruházatot és egyéb hagyományos karakalpak tárgyakat gyűjtött, majd a múzeumot a 60-as években nyitotta meg. Savitsky aztán tiltott szovjet avantgárd festményeket kezdett vásárolni a múzeum számára. A Savitsky Múzeum csak alapítója halála után vált híressé, és ma Közép-Ázsia és a világ egyik legkülönlegesebb és legfontosabb múzeuma.

Egy ősi buddhista központ titkai

A buddhizmus kiemelkedő szerepet játszott Üzbegisztán déli városában, Termezben. Az 1. és a 7. század között a buddhizmus a területen egyszerre létezett a zarathusztrizmussal és a manicheizmussal. Fayaz-Tepa közel Termezhez rendkívül jól megőrzött freskókat és szobrokat rejt, míg a Kara-Tepa több templomot tartalmaz ősi képekkel és feliratokkal díszítve. Talán a buddhizmus legmonumentálisabb emléke Zurmala, egy magányos oszlop, amely az egykori 10. századi stúpa utolsó maradványa. 

A Kaszpi-tenger medre

Az Aral-tó bizonyára Üzbegisztán egyik legkülönlegesebb látványossága. Csak 50 évvel ezelőtt a régió gazdag ökoszisztémával, hatalmas tavakkal és halászfalvakkal büszkélkedett. Azonban évtizedekig az Aral-tavat a folyók átirányításával öntözési csatornákra használták, és ma már alig 10% -a maradt az eredeti méretéből. 

Kirándulás a Gulkam-kanyonban

Nem sok főváros dicsekedhet tiszta patakokkal a hegyi kanyonokban, mégis ezt találja a nyüzsgő Tashkent mellett. Üzbegisztán hegyei talán nem vetekednek a Himalája vagy az Alpok méreteivel, de szűk sziklakanyonjaik és széles alpesi mezőik lenyűgöző szépségükkel és sokféleségükkel ámulatba ejtik az embert. A Gulkam-kanyonban tett kirándulás tökéletes módja annak, hogy extra kalandfaktort adjunk az Üzbegisztánban töltött időhöz, és hogy egy pihentető délutánon vegyünk részt.

Üzbegisztán varázslatos és gazdag ország, amely számos lehetőséget kínál az utazók számára. Legyen szó egy városi kirándulásról vagy egy vidéki kalandról, ebben a csodálatos országban mindig találsz valami érdekeset és lenyűgözőt. Tehát pakolj be, indulj el az ismeretlenbe, és hagyd, hogy Üzbegisztán varázsa elragadjon - előtte azonban ne felejtsd el megkötni a megfelelő utasbiztosítást sem!

Következő cikkünk: Utazás terhesen: Tuti tippek tippek és tanácsok