Vándorlás a Himalájában: a világ legszebb hegyvidéke

A hegymászók bakancslistáján valószínüleg első helyen szerepel a Himalája, a Föld legmagasabb csúcsának is otthont adó hegyvonulat. A rengeteg kihívást, kalandot és különlegességet mind felsorolni lehetetlen, ezért most csak pár dolgot emelünk ki.

A Himalája

Négy régión (Kashmir, Kathmandu, Lhásza és Ladakh) át, 2500 kilométer hosszan húzódó hatalmas hegyvonulat mintegy 50 millió ember állandó otthona. Rengeteg túraútvonal található itt. Az ikonikus ima zászlókkal díszített ösvényeken hópárducok és vörös macskamedvék vadásznak.

Ladakh – amit India Kis Tibetjének is szoktak hívni  klasszikus, Himalájától várható látványt nyújt. Kevés vegetáció, bézs színű, messze nyúló hegycsúcsok és színes imazászlók teszik képekről is könnyen felismerhetővé.

Természetesen ott van Tibet, Ázsia és a világ teteje, a nagy Himalája sáncai mögött elrejtett óriási fennsík. Mantrák zúgásától hangos kolostorok között mindent belep a buddhizmus. A fenséges táj mögött felsejlik a világ legismertebb csúcsa: a Mount Everest.

Hegymászás

Itt találhatók a világ legismertebb és legmagasabb hegycsúcsai. A Csomolungma (8850 m), ismertebb nevén Mount Everest, a K2 (8611 m) és a Kancsendzönga (8598 m).

Hiába a hívogató magasság, az ilyen típusú hegycsúcs már nem gyerekjáték. Ezért mindenképpen megfelelő felkészültséggel és, ami még fontosabb, helyi vezetéssel vágjatok csakis neki! Alaposan felkészült serpák és utazásszervező társaságok tömkelege várja a kalandvágyó utazókat, nem éri meg a szakértő segítséggel spórolni.

Nepál csodái

Nepál különleges látnivalóit napokig lehetne sorolni. Számtalan túraútvonal vezet a festői környezetben, sok közülük nem csak profi hegymászók számára teljesíthető.

A különleges kultúra, életmód és ételek mellett az épített környezet is igazán lenyűgöző ( gondoljunk csak a több ezer méteres magasságban, daru és teherautó nélkül felépített ikonikus kolostorokra).

Ennek az emléknek a kulminálódása Katmandu-völgy, ahol az ókori ázsiai kultúrák találkoznak. A város már időszámításunk előtt 300 évvel is lakott lehetett, az első leírások pedig a második századból származnak. Kevés helyen találkozhatunk ennyire gazdag történelemmel, mint itt.

Mielőtt azonban nekivágtok a világ legszebb hegycsúcsainak felfedezéséhez ne felejtsetek el gondoskodni a megfelelő utasbiztosítás megkötésről!