Veszélyes sérülések a nyaralás során

A nyaralás alatti sérülés kellemetlen dolog. Ismeretlen helyen kell, sokszor szokatlan balesetekhez (gondoljunk csak bele, hogy hányszor csípett meg itthon például medúza) segítséget keresni, ráadásul idegen nyelven. Szerencsére azonban ezek nem mindennaposak és kis energiabefektetéssel a nyaralás során nagy eséllyel el tudjuk őket kerülni.

Veszelyes-serulesek-a-nyaralas-alatt-(1).jpg

Sérülések elkerülése

Az a legjobb sérülés, amely meg sem történik. A nyaralás előtt érdemes pár dolgot megtennünk ennek érdekében. Ide tartozik például először annak a felmérése, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk. Tengerparton például a medúzák, vagy a tengeri sünök okozzák leggyakrabban a kellemetlenségeket. Ha valamilyen sporttevékenységet tervezünk végezni, akkor átgondolhatjuk, hogy mi csúszhat félre. Sokszor elég a sérülés veszélyének tudotosítása annak érdekében, hogy elkerüljük.

Érdemes lehet utánanézni, hogy ha mégis baj ér minket, honnan várhatunk segítséget. Az Európai Unió tagállamaiban a 112 mindenhol ingyenesen hívható, illetve minden országnak van saját segélyhívó száma.

A legfontosabb azonban, hogy bármit csinálunk átgondoltan, óvatosan tegyük. Ne rohangáljunk nedves sziklákon, ne induljunk nagy túrára laza, nyitott cipőben és ne vállalkozzunk olyan veszélyes tevékenységekre, amiket nem űzünk a mindennapi életünk során.

Medúza, tengeri sün

A leggyakoribb tengerparti sérüléseket a medúzák, illetve tengeri sünök okozzák. Ezeknek a sérüléseknek az elkerülésére a legjobb mód az alapos körültekintés. Azonban, ha megtörtént a baj, akkor sem kell pánikba esni. Mind a két élőlény rendkívül kellemetlen fájdalmakat okoz, azonban a népszerű helyeken (Adria, Földközi-tenger), ritkán halálosak. Érdemes orvost felkeresni,  azonban egy pár alapszabályt mindenképpen be kell tartani.

A medúzacsípés után azonnal menjünk ki a vízből és az érintett testrészünket mossuk át alaposan a tengervízzel, hogy eltávolítsuk a csáp maradványokat. Fontos, hogy ne édesvízzel tegyük ezt, mert az további méreganyagokat oldhat ki. Emellett érdemes lehet viszonylag éles tárggyal dörzsölni magunkat (bankkártya, műanyag kés), nem pedig az ujjunkkal. Sok esetben a vízben feloldott ecet is jótékony hatással van, mind a medúza, mind a tengeri sün okozta sérülésekre.

Számos tengeri élőlény méreganyagát semlegesíti a forró víz, ezért (a tisztítás és fertőtlenítés után) akár 40-45 fokos forró vizes fürdő, vagy áztatás segíthet. Azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A tengeri sün tüskéit avatatlan kezek nehezen távolítják el, a tengerpartokon a szakértő gárdák felkészültek az ilyen helyzetekre.

Utasbiztosítás

A baj mérséklésének legjobb módja a megfelelő utasbiztosítás megkötése. A strandolásnál, hegymászásnál, túrázásnál, sportolásnál jellemző sérülések ellátása igen költséges. A legtöbb utasbiztosítás azonban ezt fedezi, így legalább az anyagi tehertől megkímél bennünket. Ezzel – a nyaralás többi költségéhez viszonyított – abszolút minimális összeggel nem éri meg spórolni.

Következő cikkünk: Elvesztettem az okmányaimat külföldön, mit tegyek?